Makaron z grzybami i sosem pomidorowym. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”
To danie zrobisz w niespełna pół godziny, a efekt – gwarantujemy – zachwyci wszystkich (założymy się, że będą prosić o dokładki). – To danie inspirowane Toskanią. Sos grzybowo-pomidorowy nazywany jest tam sugo. My dodajemy tu jeszcze włoską kapustę – mówi Leszek Wodnicki.
Makaron z sosem grzybowo-pomidorowym – proste zasady
Makaron z sosem grzybowo-pomidorowym to danie bardzo proste, ale przy jego przygotowaniu warto pamiętać o kilku zasadach. W naszym przepisie wykorzystujemy makaron pappardelle, czyli szerokie wstążki. – Makaron ugotujcie w dobrze osolonej wodzie, tak jak to robią Włosi – podkreśla Leszek Wodnicki. Jak dodaje, ważne jest odpowiednie smażenie grzybów, aby wydobyć z nich cały smak. – Tu istotna jest kolejność. Najpierw na rozgrzaną oliwę dajemy grzyby, a kiedy lekko się zrumienią, dodajemy najpierw cebulę, a dopiero potem czosnek – tłumaczy. Na sam koniec do sugo dodaje się makaron oraz pokrojoną, zblanszowaną kapustę. Leszek Wodnicki zwraca uwagę, aby nie przesadzić z ilością kapusty. – Nie może ona zdominować dania – mówi. Makaron podajemy w sposób najprostszy z możliwych: posypany parmezanem i udekorowany świeżą bazylią.
Przepis: Pappardelle z sugo, czyli sosem pomidorowo-grzybowym
Sycące i proste danie z makaronem, grzybami, sosem pomidorowym i dodatkiem kapusty włoskiej.
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - Włoska
 - Czas przygotowania
 - 30 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 
Składniki
- biała cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 120 g pieczarek
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 500 ml passaty (przecieru pomidorowego)
 - łyżeczka suszonego oregano
 - szczypta cukru
 - sól i pieprz
 - 200 g liści kapusty włoskiej
 - 50 g parmezanu
 - kilka gałązek bazylii
 - 400 g makaronu pappardelle
 
Sposób przygotowania
- Pokrój składniki na sosObierz cebulę i czosnek i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki.
 - Usmaż grzybyRozgrzej patelnię z olejem i smaż grzyby przez 3-4 minuty. Dodaj cebulę, a następnie czosnek. Smaż wszystko przez chwilę.
 - Dodaj passatęWlej do grzybów passatę (miskę lub słoik wypłucz wodą, aby wykorzystać cały przecier – woda odparuje z dania). Gotuj przez 10 minut. Sugo dopraw oregano, cukrem, solą i pieprzem.
 - Przygotuj kaspustęLiście kapusty blanszuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3 minuty. Odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia. Następnie pokrój kapustę na mniejsze kawałki.
 - Ugotuj makaronZagotuj dużą ilość osolonej wody i gotuj w niej makaron, aż będzie al dente. Do sugo dodaj kapustę i ugotowany makaron. Wymieszaj wszystko.
 - Dodaj serWyłóż danie na talerze i posyp tartym parmezanem.
 - Udekoruj danieUdekoruj makaron listkami świeżej bazylii i gotowe!
 
                        
Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.