Makaron z grzybami i sosem pomidorowym. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”

Makaron z grzybami i sosem pomidorowym. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”

Dodano: 
Makaron z sosem grzybowo-pomidorowym
Makaron z sosem grzybowo-pomidorowym Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
To nie jest zwykły makaron z grzybami i sosem pomidorowym. – Dodajemy tu jeszcze włoską kapustę – mówi kucharz Leszek Wodnicki, który przygotował przepis specjalnie dla „Wprost”.

To danie zrobisz w niespełna pół godziny, a efekt – gwarantujemy – zachwyci wszystkich (założymy się, że będą prosić o dokładki). – To danie inspirowane Toskanią. Sos grzybowo-pomidorowy nazywany jest tam sugo. My dodajemy tu jeszcze włoską kapustę – mówi Leszek Wodnicki.

Makaron z sosem grzybowo-pomidorowym – proste zasady

Makaron z sosem grzybowo-pomidorowym to danie bardzo proste, ale przy jego przygotowaniu warto pamiętać o kilku zasadach. W naszym przepisie wykorzystujemy makaron pappardelle, czyli szerokie wstążki. – Makaron ugotujcie w dobrze osolonej wodzie, tak jak to robią Włosi – podkreśla Leszek Wodnicki. Jak dodaje, ważne jest odpowiednie smażenie grzybów, aby wydobyć z nich cały smak. – Tu istotna jest kolejność. Najpierw na rozgrzaną oliwę dajemy grzyby, a kiedy lekko się zrumienią, dodajemy najpierw cebulę, a dopiero potem czosnek – tłumaczy. Na sam koniec do sugo dodaje się makaron oraz pokrojoną, zblanszowaną kapustę. Leszek Wodnicki zwraca uwagę, aby nie przesadzić z ilością kapusty. – Nie może ona zdominować dania – mówi. Makaron podajemy w sposób najprostszy z możliwych: posypany parmezanem i udekorowany świeżą bazylią.

Przepis: Pappardelle z sugo, czyli sosem pomidorowo-grzybowym

Sycące i proste danie z makaronem, grzybami, sosem pomidorowym i dodatkiem kapusty włoskiej.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml passaty (przecieru pomidorowego)
  • łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • 200 g liści kapusty włoskiej
  • 50 g parmezanu
  • kilka gałązek bazylii
  • 400 g makaronu pappardelle

Sposób przygotowania

  1. Pokrój składniki na sos
    Pokrój składniki na sos
    Obierz cebulę i czosnek i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Usmaż grzyby
    Usmaż grzyby
    Rozgrzej patelnię z olejem i smaż grzyby przez 3-4 minuty. Dodaj cebulę, a następnie czosnek. Smaż wszystko przez chwilę.
  3. Dodaj passatę
    Dodaj passatę
    Wlej do grzybów passatę (miskę lub słoik wypłucz wodą, aby wykorzystać cały przecier – woda odparuje z dania). Gotuj przez 10 minut. Sugo dopraw oregano, cukrem, solą i pieprzem.
  4. Przygotuj kaspustę
    Przygotuj kaspustę
    Liście kapusty blanszuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3 minuty. Odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia. Następnie pokrój kapustę na mniejsze kawałki.
  5. Ugotuj makaron
    Ugotuj makaron
    Zagotuj dużą ilość osolonej wody i gotuj w niej makaron, aż będzie al dente. Do sugo dodaj kapustę i ugotowany makaron. Wymieszaj wszystko.
  6. Dodaj ser
    Dodaj ser
    Wyłóż danie na talerze i posyp tartym parmezanem.
  7. Udekoruj danie
    Udekoruj danie
    Udekoruj makaron listkami świeżej bazylii i gotowe!

Makaron z sosem grzybowo-pomidorowym

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Czytaj też:
Przystawka mocy. Tylko trzy składniki i 15 minut. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”
Czytaj też:
Jak dobrze usmażyć rybę? Dodaj jeden składnik na patelnię, a ryba się nie rozpadnie

Źródło: Odżywianie WPROST.pl