Majeranek i sezam z salmonellą. GIS wydał ostrzeżenie, produkty będą zutylizowane
Chodzi o jedną partię majeranku oraz o jedną partię sezamu. Jak podkreślono w komunikacie, spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Majeranek z salmonellą – szczegóły produktu
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella Infantis w 1 z 5 próbek suszonego majeranku. GIS podał szczegóły wycofywanej z obrotu partii:
- Nazwa produktu:Majeranek suszony Prymat GastroLine
- Data minimalnej trwałości:07.2026
- Numer partii:L1400164
- Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój
Producent zapewnił, że zidentyfikował wszystkich odbiorców tej partii majeranku i niezwłocznie zwrócił się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji i zwrot produktu. Partia przyprawy zostanie zutylizowana.
Sezam z salmonellą – szczegóły produktu
W przypadku sezamu wykryto inny szczep salmonelli, a dokładnie Salmonella spp. w 1 z 5 próbek objętego kontrolą urzędową produktu. GIS podał szczegóły wycofywanej z obrotu partii:
- Nazwa produktu: Sezam łuskany
- Data minimalnej trwałości: 01 2025
- Numer partii: 23003716
- Kod kreskowy: 5905617002230
- Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów,
- Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Objawy zatrucia salmonellą
Jak podkreśla GIS, nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatami. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu tego konkretnego majeranku lub sezamu, należy skontaktować się z lekarzem. Okres wylęgania w przypadku salmonelli trwa mniej więcej od kilku do kilkudziesięciu godzin. W tym czasie powinny pojawić się objawy. Oto charakterystyczne objawy zatrucia salmonellą:
-
intensywne wymioty,
-
ból brzucha,
-
skurcze jelit,
- ból głowy,
-
wodniste stolce z domieszką krwi lub śluzu,
-
gorączka,
- biegunka.
W skrajnych przypadkach zatrucie salmonellą może doprowadzić nawet do śmierci.