Majeranek i sezam z salmonellą. GIS wydał ostrzeżenie, produkty będą zutylizowane

Majeranek i sezam z salmonellą. GIS wydał ostrzeżenie, produkty będą zutylizowane

Dodano: 
Suszony majeranek
Suszony majeranek Źródło:Shutterstock / SerPhoto
Bakterie salmonelli zostały wykryte w partii majeranku i partii sezamu łuskanego. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie i apeluje, aby nie jeść produktów objętych komunikatem.

Chodzi o jedną partię majeranku oraz o jedną partię sezamu. Jak podkreślono w komunikacie, spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Majeranek z salmonellą – szczegóły produktu

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella Infantis w 1 z 5 próbek suszonego majeranku. GIS podał szczegóły wycofywanej z obrotu partii:

  • Nazwa produktu:Majeranek suszony Prymat GastroLine
  • Data minimalnej trwałości:07.2026
  • Numer partii:L1400164
  • Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój

Producent zapewnił, że zidentyfikował wszystkich odbiorców tej partii majeranku i niezwłocznie zwrócił się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji i zwrot produktu. Partia przyprawy zostanie zutylizowana.

Sezam z salmonellą – szczegóły produktu

W przypadku sezamu wykryto inny szczep salmonelli, a dokładnie Salmonella spp. w 1 z 5 próbek objętego kontrolą urzędową produktu. GIS podał szczegóły wycofywanej z obrotu partii:

  • Nazwa produktu: Sezam łuskany
  • Data minimalnej trwałości: 01 2025
  • Numer partii: 23003716
  • Kod kreskowy: 5905617002230
  • Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów,
  • Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów

Objawy zatrucia salmonellą

Jak podkreśla GIS, nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatami. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu tego konkretnego majeranku lub sezamu, należy skontaktować się z lekarzem. Okres wylęgania w przypadku salmonelli trwa mniej więcej od kilku do kilkudziesięciu godzin. W tym czasie powinny pojawić się objawy. Oto charakterystyczne objawy zatrucia salmonellą:

  • intensywne wymioty,
  • ból brzucha,
  • skurcze jelit,
  • ból głowy,
  • wodniste stolce z domieszką krwi lub śluzu,
  • gorączka,
  • biegunka.

W skrajnych przypadkach zatrucie salmonellą może doprowadzić nawet do śmierci.

Czytaj też:
Makaron świderki wycofywany ze sklepów. Ważny komunikat GIS
Czytaj też:
9 najbrudniejszych miejsc w kuchni. Dowiedz się, gdzie mnożą się bakterie!

Źródło: gis.gov.pl/zdrowie.wprost.pl