Promocja na kaki w Lidlu. Jak jeść kaki i co z niego zrobić?

Dodano:
Owoc kaki Źródło: Shutterstock / Fuss Sergey
Kaki to bardzo słodki owoc, który możesz dodać do deserów i do dań wytrawnych. Ma ciekawy smak i pięknie wygląda, a teraz możesz go kupić za mniej niż 2 złote na promocji w Lidlu.

Jeśli nigdy nie jadłeś kaki, promocyjna cena to dobra okazja, aby spróbować nowych smaków. Jeśli znasz kaki – pradowpodobnie nie trzeba cię przekonywać do sięgnięcia po ten owoc. Od czwartku (16 listopada) do soboty (18 listopada) w Lidlu można kupić kaki po 1,79 zł zamiast po 3,49 zł. Promocja ma też warunki: można kupić w tej cenie maksymalnie cztery owoce, a kupon na promocję trzeba aktywować w aplikacji dla klientów.

Jak jeść kaki? Czy można jeść kaki ze skórką?

Kaki to egzotyczny owoc o intensywnej w kolorze pomarańczowej skórce i miąższu w takiej samej barwie. Można go spotkać także pod nazwami szaron (sharon), persymona czy hurma. Kaki można obrać, ale można też zjeść ze skórką – w tym drugim przypadku oczywiście trzeba ją dobrze umyć. Kaki zwykle łatwo się obiera – wystarczy cienkim nożykiem ściągnąć skórkę (jak ze sparzonego pomidora) lub po prostu wykorzystać obieraczkę do warzyw i owoców.

Najlepsze kaki to kaki dojrzałe. Takie owoce są lekko miękkie w dotyku i mają ładnie wybarwioną, pomarańczową, gładką skórkę. Jeśli owoce są niedojrzałe – daj im kilka dni, zanim ich użyjesz.

Co zrobić z kaki?

Kaki możesz po prostu zjeść (najwygodniej krojąc na mniejsze kawałki lub plasterki). To owoc, który doskonale pasuje zarówno do deserów jak i dań wytrawnych. W tej drugiej wersji przede wszystkim świetnie sprawdzi się w sałatkach, dając im słodyczy i koloru. Kaki pasuje do wszelkich sałatek z dodatkiem kurczaka, buraków, serów, orzechów. Dobrze jest przełamać wówczas słodki smak kaki czymś kwaśnym – wystarczy dobry sos winegret. Kaki pokrojone w plasterki możesz też kłaść na kanapki – wystarczy posmarować chleb dobrym twarożkiem, położyć plasterek kaki i posypać solą. Tu dobrze się sprawdzi także w towarzystwie długo dojrzewających szynek.

Kaki możesz śmiało dodawać także do różnego rodzaju koktajli, ale też deserów. Świetnie pasuje do serników i lekkich babeczek. Możesz je dodać do wszelkich deserów na zimno (krojone w plastry są też pyszną dekoracją – środek kaki wygląda wówczas jak niewielka gwiazdka), ale też kremów. Kaki będzie też dobrym dodatkiem do wszelkich deserowych sałatek owocowych.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...