Dietetyczka poleciła mi przepis na masło z orzechów włoskich. Musicie go wypróbować

Dodano:
Masło z orzechów włoskich Źródło: Shutterstock / Melica
Jeszcze do niedawna kupowałam masło orzechowe w sklepach. Myślałam, że jego zrobienie pochłania wiele wysiłku. Do czasu, gdy dietetyczka pokazała mi prosty i szybki przepis na masło z orzechów włoskich. Teraz gości ono w mojej kuchni bardzo często. Jest zdrowe, a w dodatku pyszne. Zobaczcie, jak je przyrządzić.

Masło z orzechów włoskich przygotowuję na bazie trzech składników, a cały proces zajmuje mi zwykle nie więcej niż 20-30 minut. Po półgodzinie mam pyszne smarowidło do chleba. Wykorzystuje je również jako dodatek do naleśników, owsianki czy różnych koktajli. Zawiera bowiem wiele cennych właściwości odżywczych.

Przepis: Masło z orzechów włoskich

Masło z orzechów włoskich to pyszny i zdrowy dodatek do śniadań i wypieków. Jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż pół godziny.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 100 g orzechów włoskich
  • 2-4 łyżki oliwy z olwek
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówOrzechy obierzcie z łupin. Możecie gotować je w mleku przez około 5 minut lub podprażyć w piekarniku, by łatwiej pozbawić je skórki. To ona nadaje orzechom gorzkawy posmak. W tym celu obrane z łupin orzechy rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 5-7 minut. Radzę jednak, by nie poddawać orzechów obróbce termicznej. Wtedy zachowają pełnię swoich właściwości. W skórce orzechów znajduje się najwięcej polifenoli.
  2. Przygotowanie masła orzechowegoObrane i zimne orzechy włoskie wrzućcie do kielicha blendera. Dodajcie sól i oliwę. Miksujcie na gładką masę. Jeśli orzechy są zbyt suche, dodajcie więcej oliwy.

Co daje jedzenie masła z orzechów włoskich?

Masło z orzechów włoskich jest źródłem wielu związków ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera m.in.: cynk, błonnik, kwasy omega-3, białko, wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, a także witaminy (A, z grupy B – w tym kwas foliowy, C, E i K). Dzięki temu wywiera bardzo pozytywny wpływ na organizm. Wspomaga pracę układu krążenia i obniża poziom „złego cholesterolu” (LDL). Poprawia funkcjonowanie mózgu. Wzmacnia koncentrację i łagodzi stres. Poza tym ma właściwości antyoksydacyjne. Neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, a tym samym chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, który przyczynia się do przedwczesnego starzenia i zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób, na przykład miażdżycy czy schorzeń o podłożu nowotworowym.

Masło z orzechów włoskich a odchudzanie

Masło z orzechów włoskich może wspomóc proces odchudzania. Wszystko za sprawą dużej zawartości błonnika i białka. Te składniki dobrze wpływają na pracę układu pokarmowego. Przedłużają uczucie sytości, a jednocześnie usprawniają perystaltykę jelit. W rezultacie zapobiegają podjadaniu między posiłkami i przyspieszają przemianę materii. Oczywiście należy pamiętać, że masło z orzechów włoskich jest dość kaloryczne (100 gramów dostarcza ok. 600 kalorii). Należy więc spożywać ten produkt z umiarem. Nie zmienia to jednak faktu, że warto włączyć go do jadłospisu, także wtedy, gdy chcemy zrzucić nadprogramowe kilogramy.

Jak przechowywać masło z orzechów włoskich?

Po zrobieniu przekładam przestudzone masło do szczelnego słoika i trzymam w lodówce. Staram się zużyć je w ciągu dwóch lub trzech dni. Pamiętajcie, że masło z orzechów włoskich zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych i dlatego jest podatne na proces jełczenia. Nie przygotowujcie sporych ilości na raz. Tego masła nie należy robić na zapas. Lepiej sprawdzą się mniejsze porcje, które dacie radę zjeść na bieżąco.

Źródło: Wprost
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...