Kluski na parze, czyli kultowe pampuchy, pamiętam jeszcze z przedszkola. To pomysł na ekspresowy obiad
Warto wracać do starych przepisów, ponieważ zawierają one receptury, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a to z kolei jest gwarancją wspaniałego smaku. Jednym z takich już nieco zapomnianych dań są kluski na parze, które wielu z was zapewne kojarzy pod nazwą pampuchy. Niektórzy mówią na nie też buchty czy parowańce. Kiedyś były bardzo popularne i lubiane, warto więc również teraz przypomnieć sobie ich wspaniały smak.
Czym są pampuchy robione na parze?
Pampuchy, czyli kluski na parze, to „pączki”, które są zrobione z ciasta drożdżowego. Przygotowuje się je nad garnkiem wypełnionym wodą. Mają kulisty kształt, który jest ich charakterystyczną cechą. Do tego są niezwykle puszyste, a ich konsystencja jest bardzo sprężysta. Pampuchy, jak sama nazwa wskazuje, przyrządza się na parze, dzięki czemu są niezwykle lekkie, ale też delikatne w smaku. Jest to również bardzo uniwersalna potrawa. Można podawać ją zarówno „na słodko”, jak i w wersji wytrawnej. Takie parowańce doskonale będą smakować na przykład z jogurtem i dżemem lub owocami (możecie użyć świeżych, ale również tych z syropu). Idealnie pasują też do dań „na słono” – można przyrządzić je na przykład z soczewicą lub kapustą i grzybami, twarogiem czy kaszą jaglaną – w ten sposób je się je między innymi na Lubelszczyźnie. Z kolei w Wielkopolsce serwuje się je z modrą kapustą, pieczoną kaczką oraz jabłkami.
Jak zrobić kluski na parze? Prosty i szybki przepis
Przygotowanie pampuchów wbrew pozorom nie jest niczym skomplikowanym. Do ich zrobienia będziecie potrzebować kilku popularnych składników, które w swojej kuchni ma niemal każdy.
Przepis: Kluski na parze
Pampuchy są uwielbiane zwłaszcza przez dzieci, ale przypadną do gustu też dorosłym. Koniecznie spróbujcie tych puszystych kuleczek.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 250 ml mleka
- 5 g cukru
- 2 jajka
- 45 g masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie zaczynuNajpierw podgrzejcie mleko w rondelku. Odlejcie 125 ml i połączcie z rozkruszonymi drożdżami. Dodajcie łyżkę mąki (odejmijcie ją z odmierzonych wcześniej 500 g). Całość mieszajcie do momentu, aż składniki się ze sobą połączą. Rozczyn odstawcie w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Robienie ciastaRozpuśćcie masło, a później lekko je ostudźcie. Przesiejcie pozostałą mąkę do miski. Dodajcie szczyptę soli, rozczyn, jajka i pozostałą część mleka. Wlejcie również roztopione masło. Całość wymieszajcie. Ciasto wyrabiajcie przez około 5 minut. Później przykryjcie miskę i odstawcie w ciepłe miejsce na godzinę.
- FormowanieGdy ciasto podwoi już swoją objętość, wyłóżcie je na blat podsypany mąką. Przez chwilę ponownie wyrabiajcie ciasto, a później lekko je rozwałkujcie (na około 2 cm grubości). Przy użyciu szklanki wycinajcie pączki. Możecie też uformować kulę w dłoniach. Całość przykryjcie ściereczką i odstawcie na około 15 minut, żeby pampuchy jeszcze urosły.
- GotowanieGarnek z wodą ustawcie na gazie. Następnie nakryjcie go ściereczką tetrową lub gazą. Zabezpieczcie ją też sznurkiem, by uniknąć zsunięcia. Zagotujcie wodę, a później ułóżcie bułeczki na materiale i przykryjcie je metalową miską. Pampuchy gotujcie w ten sposób przez 10 minut. Możecie wykorzystać do tego też specjalny garnek z sitkiem.
O czym pamiętać, żeby kluski na parze wyszły idealne?
Żeby wasze kluski na parze wyszły naprawdę pyszne, a ich konsystencja była wręcz idealna – musicie zadbać o odpowiednią temperaturę składników. Zanim rozpoczniecie robienie pampuchów – wszystkie produkty wyjmijcie około jedną godzinę wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Pamiętajcie też, żeby takich parowańców nie gotować zbyt blisko powierzchni wody, ponieważ wtedy zaczną opadać. Nie można również robić tego zbyt długo – „przeciąganie” czasu zadziała tutaj zdecydowanie na niekorzyść.
Z czym podawać kluski na parze?
Kluski na parze możecie zaserwować niemal z każdym dodatkiem, na jaki macie tylko ochotę. Doskonale sprawdzi się na przykład cukier i roztopione masło. Pampuchy będą też wspaniale smakować, jeśli posypiecie je lekko cynamonem – w ten sposób całość nabierze cudownie korzennego aromatu. Doskonałym dodatkiem będzie też mus owocowy. Ciekawym pomysłem jest również dodanie nadzienia owocowego – gdy będziecie wyrabiać kulki ciasta, to spłaszczcie je w dłoniach i dodajcie odrobinę farszu, a później szczelnie zlepcie. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do nich tradycyjną zasmażkę (na przykład z dodatkiem bułki tartej) czy skwarki, tak jak robi się to w przypadku kopytek.