Dwa składniki i 10 minut. Tyle wystarczy, by zrobić napar, dzięki któremu wzmocnisz odporność

Dodano:
Napar Źródło: Shutterstock / Alkema Natalia
Napar, dzięki któremu wzmocnisz odporność, zrobisz z popularnych suszonych owoców, które często służą za przekąskę lub dodatek do ciast i deserów. Poznaj sprawdzony przepis.

O prozdrowotnych właściwościach suszonej żurawiny nie trzeba nikogo przekonywać. Owoce zawierają spore ilości błonnika, który wiąże wodę w żołądku, dzięki czemu zwiększa swoją objętość, a w konsekwencji przedłuża uczucie sytości po posiłku. Jednocześnie usprawnia pracę jelit, przyspiesza metabolizm i ułatwia kontrolowanie masy ciała. Niewiele osób jednak wie, że napar z suszonej żurawiny również wywiera pozytywny wpływ na organizm. Zobacz, jak działa.

Napar z suszonej żurawiny wspomaga walkę z infekcjami

Napar z suszonej żurawiny jest banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy wziąć garść owoców (2 lub 3 łyżeczki) i zalać je gorącą wodą, a następnie zaparzać pod przykryciem przez około 10 minut. Napój doskonale gasi pragnienie, a jednocześnie rozgrzewa. Można go pić dwa lub trzy razy dziennie. Świetnie sprawdza się zwłaszcza w chłodne zimowe i wiosenne dni, kiedy pogoda za oknem daje się mocno we znaki.

Napar poprawia krążenie krwi. Dodatkowo rozrzedza wydzielinę zalegającą w nosie, zatokach czy drogach oddechowych i zmniejsza stany zapalne. Ma też właściwości przeciwbakteryjne, dzięki czemu wspiera układ immunologiczny w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Co więcej, działa moczopędnie. Przyspiesza więc usuwanie toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu.

Jaką żurawinę wykorzystać do zrobienia naparu?

Podstawą tego naparu jest suszona żurawina. Najlepiej sprawdzi się ta przygotowana samodzielnie. Jeśli nie masz jej pod ręką i decydujesz się na zakup gotowego produktu, zwróć szczególną uwagę na jego skład. Wybieraj artykuły bez dodatku cukru oraz sztucznych substancji słodzących, barwników oraz środków konserwujących. Tego typu artykuły możesz znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością (zarówno stacjonarnych, jak i internetowych).

Co dodać do naparu z suszonej żurawiny?

Napar z suszonej żurawiny możesz wzbogacić o różne inne składniki. Świetnie sprawdzi się na przykład miód, sok z cytryny lub pomarańczy, starty imbir, cynamon, sok malinowy czy goździki. Wszystko zależy od twoich preferencji i tego, co akurat masz pod ręką. Dzięki tym dodatkom poprawisz walory smakowe napoju i wzmocnisz jego rozgrzewające właściwości.

Czy każdy może pić napar z suszonej żurawiny?

Napar z suszonej żurawiny nie jest polecany osobom z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego oraz moczowego. Trzeba też pamiętać, że związki zawarte w napoju mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami i spowalniać działanie tych środków i obniżać ich skuteczność. Jeśli jesteś w trakcie farmakoterapii, skonsultuj włączenie naparu do diety z lekarzem prowadzącym. Pamiętaj też, by nie pić naparu bezpośrednio po przyjęciu leków lub przed ich zażyciem (zachowaj minimum dwugodzinny odstęp).

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...