To najlepsze knedle z truskawkami. Przepis na idealne ciasto z sekretnym składnikiem mam od sąsiadki

Dodano:
Knedle z truskawkami Źródło: Shutterstock / Helena Zezulkova
Knedle z truskawkami lub śliwkami to tradycyjne polskie danie obiadowe na słodko. Niegdyś robiłam ciasto na knedle zgodnie z tradycyjnym przepisem i często wychodziło twarde, gumowate. Z pomocą przyszła mi sąsiadka. Poznaj jej sekret i zrób najlepsze knedle z truskawkami.

Knedle to pyszne i sycące danie, które możesz przygotować z wczorajszych lub świeżo ugotowanych ziemniaków oraz podawać z różnymi dodatkami. Późną wiosną i latem robię knedle z truskawkami, a na przełomie lata i jesieni nadziewam ciasto ziemniaczane śliwkami. Jeżeli twoje knedle często wychodzą twarde i gumowate, to koniecznie wypróbuj poniższy przepis na ciasto ziemniaczane. Uwzględniłam w nich sekretny dodatek z porady od sąsiadki, która podpowiedziała, żebym do ciepłych ziemniaków dodała jedną łyżkę masła. Dzięki temu składnikowi ciasto ziemniaczane jest miękkie, puszyste i rozpływa się w ustach.

Knedle to jedno z popularnych dań mącznych, z których słynie kuchnia polska. Można przygotować je zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem i podawać m.in. z usmażoną na maśle bułką tartą. Dziś jednak polecam pyszne knedle z truskawkami.

Jak zrobić knedle z truskawkami?

Tradycyjne knedle powstają z ciasta ziemniaczanego, które można zrobić z zeszłorocznych lub wczesnych ziemniaków, a także ziemniaków młodych i zeszłorocznych w proporcjach 1:1.

Istotny wpływ na konsystencję ciasta ziemniaczanego ma wybór odpowiednich ziemniaków. Najlepsze knedle wychodzą z ziemniaków mączystych o wysokiej zawartości skrobi. Do ciasta ziemniaczanego trzeba dodać jajka oraz mąkę pszenną. Ciasto na knedle powinno być zwarte i lekko klejące.

Jeżeli chcesz przygotować ciasto na knedle z wczorajszych ziemniaków, to delikatnie podgrzej je przed dodaniem masła – przełóż ziemniaki do garnka lub na patelnię i podgrzewaj na małym ogniu, ugniatając tłuczkiem lub widelcem. Do letnich ziemniaków dodaj masło, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia, zanim dodasz jajko oraz mąkę.

Porada: jeżeli lubisz bardzo słodkie knedle, to możesz umyte i osuszone truskawki obtoczyć w cukrze.

Przepis: Knedle z truskawkami

Ciasto na knedle z tego przepisu wykorzystasz również nadziewając je śliwkami lub wytrawnym farszem np. z grzybów, mięsa bądź twarogu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 400 g średniej wielkości truskawek

Na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 duże jajko
  • sól

Dodatkowo:

  • 4 łyżki klarowanego masła
  • 8 łyżek kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówZiemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedź i pozostaw na durszlaku, żeby odciekły z wody. Truskawki umyj, obierz z szypułek i osusz papierowym ręcznikiem. Odmierz potrzebną ilość mąki pszennej i masła.
  2. Przygotowanie ciasta ziemniaczanegoCiepłe ziemniaki utłucz lub przeciśnij przez praskę i dokładnie wymieszaj z 1 łyżką masła. Zanim dodasz pozostałe składniki ciasta, poczekaj, aż ziemniaki ostygną. Do ostudzonych ziemniaków wbij 1 jajko, dodaj szczyptę soli (opcjonalnie) i stopniowo dodając mąkę pszenną, wyrób jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto ziemniaczane nie powinno być zbyt twarde. W międzyczasie zagotuj w dużym garnku wodę na knedle. Do wody możesz dodać 1-2 łyżeczki cukru, odrobinę ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy.
  3. Robienie knedliCiasto podziel na 4 części. Posyp dłonie i stolnicę odrobiną mąki. Z każdej części ciasta uformuj wałek i podziel go na mniejsze kawałki o szerokości około 2 cm. Z kawałków ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki z ciasta ziemniaczanego rozpłaszcz i na środku każdego placka ułóż 1 truskawkę. Złóż brzegi ciasta i ponownie uformuj kulkę. Gotowe knedle z truskawkami odkładaj na posypaną mąką stolnicę lub talerz. W międzyczasie roztop w rondelku klarowane masło.
  4. GotowanieWrzucaj knedle małymi partiami na wrzącą wodę. Delikatnie zamieszaj i gotuj 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane knedle wyjmij łyżką cedzakową. Gorące knedle przełóż do miski, polej odrobiną klarowanego masła i wymieszaj, delikatnie potrząsając naczyniem, żeby się nie posklejały lub od razu wykładaj na talerze.

Jeżeli ugotujesz więcej knedli, to możesz je odgrzać w wodzie i na parze lub podsmażyć na patelni. Odsmażane knedle zyskują chrupiącą skórkę.

Z czym podawać knedle z truskawkami?

Knedle z truskawkami podawaj gorące. Przed podaniem polej każdą porcję klusek odrobiną klarowanego masła i udekoruj kwaśną śmietaną. Możesz również podawać knedle z sosem zrobionym z kwaśnej śmietany, 1-2 łyżeczek cukru i odrobiny ekstraktu waniliowego – cukier i ekstrakt waniliowy dodaj do śmietany i mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści.

Inne dodatki do knedli z truskawkami to np. słodka śmietanka, jogurt naturalny, usmażona na maśle bułka tarta, bita śmietana oraz mus lub sos truskawkowy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...