Te naleśniki bez mąki, mleka i jajek robię, gdy moja lodówka świeci pustkami. Przepis jest bardzo prosty

Dodano:
Naleśniki Źródło: Pixabay / eatde
Naleśniki to proste danie, które nie wymaga dużej liczby składników. Ostatnio przekonałam się, że nie potrzeba nawet mąki, jajek i mleka, by je zrobić. Wystarczy olej i jeszcze jeden dość niecodzienny produkt.

Tradycyjne naleśniki przygotowuje się na bazie mąki, jajek, mleka i oleju. Okazuje się jednak, że można ten przepis jeszcze bardziej uprościć i sprowadzić do dwóch składników. Placuszki wcale na tym nie stracą. Są delikatne, chrupiące i mają bardzo ciekawy smak. Doskonale pasują do wytrawnych dań. Można je również zrobić na słodko. Wszystko zależy od rodzaju dodanych przypraw.

Jak zrobić naleśniki z trzech składników?

Podstawą tych trójskładnikowych naleśników jest niepalona kasza gryczana namoczona w wodzie (płyn powinien wystawać centymetr ponad ziarenka kaszy). Najlepiej sprawdza się taka, która spędziła w „kąpieli” 24 godziny. Dlatego warto podszykować sobie ten składnik dzień wcześniej. Wystarczy zblendować go z wodą i odrobiną oleju. Potem można już smażyć placuszki.

Przepis: Naleśniki z kaszy gryczanej

To ciekawa alternatywa dla klasycznych placuszków. Musisz jej spróbować.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej namoczonej w wodzie
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju
  • sól lub cukier

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masyKaszę wrzuć do blendera razem z płynem, w którym się moczyła. Dodaj wodę i olej. Zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj wybraną przyprawę i całość wymieszaj.
  2. Smażenie naleśnikówSmaż naleśniki na rumiany kolor z każdej strony.

Wskazówka: Jeśli chcesz zrobić słodką wersję tych naleśników, zastąp szczyptę soli odrobiną cukru.

Rada: Do przygotowania placuszków najlepiej wykorzystać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wtedy użycie dodatkowej porcji oleju do smażenia nie będzie konieczne.

Z czym podawać naleśniki z kaszy gryczanej?

Naleśniki z kaszy gryczanej są świetną bazą do krokietów. Można je wypełnić dowolnie wybranym farszem. Będą się doskonale komponować zarówno z warzywami, mięsem, jak i grzybami. Wybór dodatków zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji. W wersji na słodko świetnie smakują w połączeniu z dżemem, konfiturą, sosem czekoladowym lub syropem klonowym. Możesz też wykorzystać naturalny miód lub świeże owoce, na przykład banany, borówki amerykańskie, wiśnie, czereśnie czy jagody.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...