Te naleśniki bez mąki, mleka i jajek robię, gdy moja lodówka świeci pustkami. Przepis jest bardzo prosty

Te naleśniki bez mąki, mleka i jajek robię, gdy moja lodówka świeci pustkami. Przepis jest bardzo prosty

Dodano: 
Naleśniki
Naleśniki Źródło: Pixabay / eatde
Naleśniki to proste danie, które nie wymaga dużej liczby składników. Ostatnio przekonałam się, że nie potrzeba nawet mąki, jajek i mleka, by je zrobić. Wystarczy olej i jeszcze jeden dość niecodzienny produkt.

Tradycyjne naleśniki przygotowuje się na bazie mąki, jajek, mleka i oleju. Okazuje się jednak, że można ten przepis jeszcze bardziej uprościć i sprowadzić do dwóch składników. Placuszki wcale na tym nie stracą. Są delikatne, chrupiące i mają bardzo ciekawy smak. Doskonale pasują do wytrawnych dań. Można je również zrobić na słodko. Wszystko zależy od rodzaju dodanych przypraw.

Jak zrobić naleśniki z trzech składników?

Podstawą tych trójskładnikowych naleśników jest niepalona kasza gryczana namoczona w wodzie (płyn powinien wystawać centymetr ponad ziarenka kaszy). Najlepiej sprawdza się taka, która spędziła w „kąpieli” 24 godziny. Dlatego warto podszykować sobie ten składnik dzień wcześniej. Wystarczy zblendować go z wodą i odrobiną oleju. Potem można już smażyć placuszki.

Przepis: Naleśniki z kaszy gryczanej

To ciekawa alternatywa dla klasycznych placuszków. Musisz jej spróbować.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej namoczonej w wodzie
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju
  • sól lub cukier

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masyKaszę wrzuć do blendera razem z płynem, w którym się moczyła. Dodaj wodę i olej. Zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj wybraną przyprawę i całość wymieszaj.
  2. Smażenie naleśnikówSmaż naleśniki na rumiany kolor z każdej strony.

Wskazówka: Jeśli chcesz zrobić słodką wersję tych naleśników, zastąp szczyptę soli odrobiną cukru.

Rada: Do przygotowania placuszków najlepiej wykorzystać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wtedy użycie dodatkowej porcji oleju do smażenia nie będzie konieczne.

Z czym podawać naleśniki z kaszy gryczanej?

Naleśniki z kaszy gryczanej są świetną bazą do krokietów. Można je wypełnić dowolnie wybranym farszem. Będą się doskonale komponować zarówno z warzywami, mięsem, jak i grzybami. Wybór dodatków zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji. W wersji na słodko świetnie smakują w połączeniu z dżemem, konfiturą, sosem czekoladowym lub syropem klonowym. Możesz też wykorzystać naturalny miód lub świeże owoce, na przykład banany, borówki amerykańskie, wiśnie, czereśnie czy jagody.

Czytaj też:
W 15 minut zrobisz gofry jak z budki, tylko o niebo lepsze. Ich sekretem jest jeden składnik
Czytaj też:
Moja babcia ma swój patent na pyszne naleśniki. Zapisałam przepis dla kolejnych pokoleń

Źródło: Odżywianie WPROST.pl