Mojej sałatce z ciecierzycy charakteru dodaje jeden zdrowy składnik. Zawsze mam go w domu
Sałatka z ciecierzycą to prosty pomysł na lekką kolację lub smaczny lunch do pracy. Wzbogacona o rzeżuchę staje się bogatsza i pełna wyrazu. Pokochałam ją od pierwszego spróbowania. Daj szansę tym pikantnym listkom — są wyśmienite.
Jak zrobić smaczną sałatkę z ciecierzycy?
Ciecierzyca smakuje dobrze z wieloma dodatkami, Tym razem podałam ją prosto z pomidorami, podsmażoną cebulką i czosnkiem, ogórkami kiszonymi, szczypiorkiem i sosem winegret.
Do sałatki dodałam jeszcze świeżą rzeżuchę. Danie od razu zyskało na smaku, a przy okazji dostarczyłam sobie mnóstwa cennych składników odżywczych. W niewielkich listkach obecne są bowiem takie pierwiastki jak potas, żelazo czy fosfor oraz liczne witaminy m.in. witaminy A, B12 i C. W rzeżusze znajdziemy także sporo błonnika i bardzo mało kalorii. Po pyszne kiełki warto zatem sięgać przez cały rok.
Przepis: Sałatka z ciecierzycy z rzeżuchą
Pyszna i sycąca sałatka z dodatkiem zdrowych listków.
- Kategoria
 - Przekąska
 - Rodzaj kuchni
 - Międzynarodowa
 - Czas przygotowania
 - 15 min.
 - Liczba porcji
 - 2
 - Liczba kalorii
 - 376 w każdej porcji
 
Składniki
Na sałatkę:
- 1 puszka ciecierzycy
 - 1 duży pomidor
 - 2 ogórki kiszone
 - ½ czerwonej cebuli
 - 1 ząbek czosnku
 - 30 g rzeżuchy
 - 1 łyżka szczypiorku
 - 1 łyżka oleju rzepakowego
 
Na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - pieprz
 - sól
 
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCiecierzycę odcedź, opłucz pod bieżącą wodą. Pomidora umyj. Pokrój w kostkę, usuwając pestki i sok. Podobnie przygotuj ogórki kiszone, a na koniec odciśnij je z nadmiaru soku. Cebulę oraz szczypiorek oczyść, posiekaj, Czosnek obierz z łupiny i pokrój w plasterki. Rzeżuchę umyj.
 - Wykonanie sosu winegretW naczyniu połącz oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dodaj szczyptę soli i około ½ łyżeczki pieprzu. Wymieszaj.
 - Składanie sałatki z ciecierzycy z rzeżuchąNa łyżce oleju rzepakowego zeszklij cebulę. Gdy zmięknie, wrzuć czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. W misce umieść ciecierzycę, ogórki, pomidora. Dodaj warzywa z patelni oraz dressing i wymieszaj. Posyp szczypiorkiem i rzeżuchą.
 
Możliwe modyfikacje sałatki z rzeżuchą
Do proponowanej kompozycji możesz dodać inne warzywa np. czerwoną paprykę czy rzodkiewkę. Pasować będzie też świeży ogórek zamiast kiszonego. Ciekawym pomysłem będzie też dorzucenie kostkę sera sałatkowego typu feta — z nim sałatka z ciecierzycy będzie się wydawała jeszcze lżejsza i przyjemna.
Jeśli marzy ci się jeszcze bardziej sycące i bogate w białko danie, dorzuć jajko ugotowane na twardo. Rzeżucha świetnie się z nim komponuje i po to połączenie smakowe zdecydowanie warto sięgać częściej niż raz w roku przy okazji Wielkanocy.
Jak podawać rzeżuchę?
Zielone listki są najzdrowsze na surowo, wiec, jeśli chcesz podgrzać sałatkę z ciecierzycy — np. po wyjęciu z lodówki — dodaj je już po wyjęciu z mikrofalówki lub wywożeniu na talerz.
Rzeżucha to nie tylko świetny dodatek do sałatki z ciecierzycy, ale też znakomite urozmaicenie kanapek. Układaj ją na wędlinach i pasztetach i dodawaj do warzywnych smarowideł – pikantny smak doda im wyrazu od razu.