Te pyszne placuszki robię w 10 minut. To jeden z najprostszych deserów, jakie znam

Dodano:
Placuszki z zsiadłym mlekiem Źródło: Freepik/KamranAydinov
Masz ochotę na „coś słodkiego”, ale sama myśl o włączeniu piekarnika przyprawia cię o ból głowy? Postaw na błyskawiczne placuszki z 5 składników. Zrobisz je w mgnieniu oka. Bez dużego wysiłku i bałaganu w kuchni.

Można śmiało powiedzieć, że te błyskawiczne placuszki łączą pokolenia. Kochają je bowiem zarówno dzieci, jak i dorośli. Są pyszne i puszyste. Wręcz rozpływają się w ustach. Ich sekret tkwi w połączeniu dwóch prostych i łatwo dostępnych – choć rzadko wykorzystywanych – składników. Sprawdź, o jaki „duet” dokładnie chodzi i lepiej zapisz sobie przepis, bo gdy spróbujesz tego deseru, z pewnością sięgniesz po niego jeszcze nieraz.

Jak zrobić ekspresowe placuszki z 5 składników?

Sekretem smaku i konsystencji tych błyskawicznych placuszków jest połączenie zsiadłego mleka oraz sody oczyszczonej. Ich wymieszanie prowadzi do powstania pęcherzyków gazu z dwutlenkiem węgla. To właśnie one sprawiają, że ciasto rośnie pod wpływem wysokiej temperatury i rozpływa się w ustach niczym chmurka. Warto podkreślić, że przedstawiony deser nie wymaga użycia piekarnika. Wystarczy przygotować niewielką patelnię.

Przepis: Placuszki z 5 składników

To świetna propozycja nie tylko na deser, ale również słodkie śniadanie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
15

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 3 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPrzygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj mąkę z sodą i cukrem. Natomiast w drugiej połącz mokre składniki, czyli zsiadłe mleko i jajka.
  2. Robienie masyPołącz mokre składniki z suchymi i dokładnie wymieszaj całość.
  3. Smażenie masyNakładaj porcje masy na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor.

Wskazówka: Jeśli nie masz pod ręką zsiadłego mleka, możesz wykorzystać kefir lub maślankę. Z kolei dobrym zamiennikiem mąki pszennej będzie orkiszowa.

Z czym podawać placuszki z 5 składników?

Dobór dodatków to kwestia wielce indywidualna. Placuszki świetnie smakują w połączeniu ze świeżymi lub mrożonymi owocami (malinami, borówkami amerykańskimi, bananami, wiśniami, porzeczkami, brzoskwiniami itp.). Dobrze sprawdzi się też klasyczna posypka z cukru pudru lub cynamonu. Jeśli masz nieco więcej czasu, możesz pokusić się o przygotowanie polewy z gorzkiej czekolady. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by wykorzystać przetwory zgromadzone w domowej spiżarni, na przykład dżemy, konfitury czy syropy owocowe.

Nie zachęcam do inwestowania w gotowe wyroby dostępne w sklepach spożywczych i supermarketach. Tego typu artykuły zwykle kryją w sobie wiele zbędnych substancji. Jeśli jednak się na nie zdecydujesz, pamiętaj, by dokładnie czytać etykiety wybieranych towarów i unikać tych, które zawierają duże ilości cukru, sztuczne barwniki, konserwanty czy wzmacniacze smaku. Im krótsza lista składników, tym lepiej.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...