Kroję paprykę, podsmażam razem z innymi warzywami i robię zupę. Jej sekret to 1 nietypowy dodatek
Karolina Gąsiorek jest dietetykiem i autorką e-booków kulinarnych. Prowadzi swojego bloga. Działa też w mediach społecznościowych. Na jej przepis natrafiłam przypadkiem, gdy szukałam inspiracji na obiad. Nie chciałam przygotowywać kolejnej pomidorowej z makaronem czy innej „oklepanej” zupy. Jednocześnie zależało i na tym, by znaleźć propozycję, która nie będzie udziwniona ani przesadnie wyszukana. Recepta dietetyczki spełniła wszystkie te kryteria. Zupa wyszła naprawdę dobra, a jej przygotowanie nie zajęło mi wiele czasu. Zniknęła ze stołu tak szybko, że nie zdążyłam nawet uwiecznić moich kulinarnych dokonań.
Jak zrobić zupę z przepisu dietetyczki?
Przygotowanie tej propozycji obiadowej jest dziecinnie proste. Wystarczy pokroić i podsmażyć poszczególne warzywa, a na koniec uzupełnić całość o bulion, śmietanę oraz jeszcze jeden składnik. Dość nieoczywisty i rzadko spotykany w roli dodatku do zupy. Chodzi o tortellini, czyli małe włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, serowym lub grzybowym. To, jaki rodzaj wybierzesz, zależy wyłącznie od twoich preferencji. Ja najbardziej lubię ostatni z przywołanych wariantów. Bez trudu dostaniesz go w każdym supermarkecie lub większym sklepie spożywczym. Cena produktu oscyluje zwykle wokół 10 złotych za 250 gramów.
Przepis: Zupa z tortellini
Ten niecodzienny dodatek sprawia, że zupa zyskuje wyjątkowy smak.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 3
- Liczba kalorii
- 398 w każdej porcji
Składniki
- 250 g tortellini
- 1 marchew
- 1 papryka czerwona
- 50 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 230 g pomidorów
- 1 szklanka bulionu
- 50 g śmietany 12%
Dodatkowo:
- 10 ml oliwy do smażenia
- starty parmezan i bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUmyj warzywa. Obierz marchew i cebulę. Usuń gniazda nasienne z papryki. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki, na przykład w kostkę.
- Podsmażanie warzywZacznij podsmażać warzywa. Najpierw cebulę i czosnek. Gdy się zarumienią, dodaj marchewkę i paprykę. Poczekaj kilka minut aż zmiękną i dorzuć pomidory
- Łączenie składnikówDo podsmażonych warzyw dodaj bulion i śmietanę. Gotuj całość przez około 10 minut. Na koniec dorzuć tortellini i trzymaj garnek na kuchence jeszcze przez około 2 minuty.
Wskazówka: Jeśli chcesz skrócić czas robienia zupy, użyj krajalnicy do warzyw.
Rada: Do zrobienia tej zupy możesz wykorzystać zarówno świeże pomidory, jak i te z puszki. Pamiętaj, że nie musisz ograniczać się do wskazanego zestawu składników. Świetnie sprawdzą się również inne produkty, na przykład cebula, zielony groszek itp.
Z czym podawać zupę z tortellini?
Dietetyczka Karolina Gąsiorek radzi, by serwować zupę ze startym parmezanem i paroma listkami świeżej bazylii. Możesz jednak wykorzystać również inne składniki, na przykład posiekaną kolendrę, natkę pietruszki czy szpinak typu baby. Sposób dekoracji zależy tak naprawdę od twojej inwencji twórczej.