Polskie brokuły możesz mieć za darmo. Skorzystaj z tej superoferty i zrób tani obiad

Dodano:
Brokuł Źródło: Pexels / Kampus Production
Brokuły to świetna baza do wielu potraw. Często wykorzystuję je, przygotowując obiad dla rodziny. W tym tygodniu Lidl przygotował superofertę cenową na to pyszne i zdrowe warzywo. Skorzystaj i zrób tani obiad.

Lubię serwować mojej rodzinie dania z brokułów, ponieważ warzywa te zaliczane są one do superfoods. Brokuł jest wartościowym źródłem beta-karotenu, który chroni przed nowotworami i chorobami serca. Ponadto dostarcza też innych przeciwutleniaczy, witaminy C i K, kwas foliowy, potas, żelazo i magnes. Dzięki tak wysokim wartościom odżywczym, jedząc brokuły, wzmacniamy nasz układ odpornościowy i krwionośny. Nie zapominajmy również o tym, że warzywa są niskokaloryczne i bogate w błonnik, więc ich obecność w diecie pomaga zadbać o sylwetkę. Z tych powodów zachęcam do skorzystania z promocji na brokuły, które przygotował Lidl.

Jak zdobyć darmowe brokuły w Lidlu?

Promocja na polskie brokuły w Lidlu to oferta typu 1 + 1 gratis. Promocja trwa jedynie w środę 28 sierpnia. Tego dnia każdy posiadacz aplikacji Lidl Plus może aktywować specjalny kupon i kupić brokuł za 6,99 zł, by drugi taki sam otrzymać za darmo. Niestety w ramach akcji nałożony jest limit. Można nabyć dwa opakowania po 500 g brokułów, czyli maksymalnie jeden gratis, ale warto. Ja skorzystam i zrobię mojej rodzinie pyszną, prostą i szybką w przygotowaniu zapiekankę.

Jak zrobić zapiekankę z brokułu?

Ja często przygotowuję różnego rodzaju zapiekanki. Lubię te dania, ponieważ niemal robią się same. Przy okazji promocji na brokuły polecam sięgnąć po przepis na zapiekankę z brokułu i jajek. To doskonałe danie zarówno na obiad, jak i na lekką kolację, a moja rodzina kocha jego smak, który podbijam tartym żółtym serem cheddar. Oczywiście, jeśli nie przepadasz na jego charakterystycznym, wyrazistym, lekko kwaskowym i orzechowym smakiem, zamień go na inny ser. Sprawdzi się m.in. parmezan lub inny twardy ser.

Przepis: Zapiekanka brokułowo-jajeczna

Brokuł zapiekany z mieszanką z jajek i sera to połączenie idealne.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 2 brokuły
  • 5 jajek
  • 1 szklanka śmietanki 18%
  • 150 g żótego sera cheddar
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. GotowanieRóżyczki brokułu ugotujcie na parze lub wrzućcie do wrzącej wody na 2-3 minuty, aby były półmiękkie. Odsączcie brokuły.
  2. Uszykowanie mieszanki jajecznejW misce ubijcie jajka z śmietanką, dodajcie sól i pieprz. Dobrze wymieszajcie i połączcie ze startym serem do mieszanki jajecznej i wymieszaj.
  3. ZapiekanieBrokuł włóżcie do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Rozlejcie na warzywo równomiernie mieszankę jajeczną. Pieczcie w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 25-30 minut, aż wierzch się zezłoci i zapiekanka stężeje.

Przed podaniem pozwól zapiekance nieco ostygnąć. Danie możesz podawać również na zimno.

Porada: Zapiekankę brokułowo-jajeczną możesz urozmaicić, dodając też inne warzywa, jak na przykład szpinak czy pieczarki, lub udekorować świeżymi ziołami przed podaniem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...