Do worka z ziemniakami wrzucam 4 listki. Ten babciny trik sprawia, że warzywa dłużej są dobre

Dodano:
Ziemniaki Źródło: Freepik
Ziemniaki na ogół dość szybko kiełkują i pleśnieją. Na szczęście istnieje prosty sposób, by przedłużyć ich świeżość. Babciny patent już nie raz pozwolił mi sporo zaoszczędzić.

Ziemniaki mają wiele wartości odżywczych. Zawierają witaminy i minerały ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, między innymi magnez, potas, cynk, fosfor, żelazo oraz wapń. Sycą i dodają energii na długo. Poza tym można je wykorzystać na wiele różnych sposobów – jako danie główne lub dodatek do obiadu czy kolacji. Zwykle kupujemy więc dość duży zapas warzyw, by nie zabrakło ich podczas gotowania. Niestety z czasem kartofle psują się i pleśnieją. Istnieje jednak prosty babciny sposób, by spowolnić ten proces. Wystarczą cztery listki.

Jak przedłużyć świeżość ziemniaków?

Sięgam po prosty patent, o którym kiedyś wspomniała mi babcia. Wkładam do worka z surowymi, nieobranymi ziemniakami 4 liście jarzębiny. Trik wydaje się śmieszny, ale działa. Roślina absorbuje bowiem nadmiar wilgoci, która jest jednym z głównych czynników odpowiadających za szybkie psucie się kartofli oraz innych produktów spożywczych. W dodatku wykazuje właściwości bakteriobójcze.

Jak przechować surowe ziemniaki?

Surowe ziemniaki najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu, Optymalna temperatura wynosi od 5 do 7 stopni Celsjusza. Bulwom należy zapewnić dopływ świeżego powietrza. Dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie warzyw w jutowych lub lnianych workach. Te materiały pozwolą bowiem kartoflom „oddychać”. Pamiętaj, by nie trzymać ziemniaków w sąsiedztwie cebuli. To niewłaściwe „towarzystwo”, które sprawi, że produkty zaczną mięknąć i szybciej stracą świeżość. Pamiętaj też, że nadgniłych warzyw i innych artykułów spożywczych nie należy spożywać. Trzeba je w całości wyrzucić do kosza. Odkrajanie tylko brzydko wyglądających kawałków to niewłaściwa praktyka, która przynosi więcej szkody niż pożytku. Stosując ją ryzykujesz zdrowiem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...