To warzywo syci na długo i wspomaga wątrobę. Robię z nim pyszną, prostą zapiekankę
Niektóre zdrowe warzywa nie cieszą się dużą popularnością. Tak jest z karczochem, na którego właśnie rozpoczyna się sezon. Ten pyszny kwiat jadalny obfituje w wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Cenna jest m.in. cynaryna, która pobudza wydzielanie żółci i wspiera pracę wątroby.
Dużą zaletą karczochów jest również znaczna zawartość błonnika oraz niski indeks glikemiczny (18). Te parametry sprawiają, że uczucie sytości po zjedzeniu dania z karczochami trwa dłużej, a poziom cukru nie zmienia się gwałtownie. To pomaga w kontrolowaniu apetytu. Dlatego też włączam to zdrowe warzywo do swojej diety, przygotowując sycącą zapiekankę z dodatkiem kilku podstawowych produktów. Polecam spróbować.
Jak zrobić pyszną zapiekankę z karczochem?
Wykonanie tego sycącego dania z udziałem karczocha nie będzie skomplikowane. Kluczowym etapem będzie jednak właściwe przygotowanie świeżego warzywa. Najpierw musisz je umyć. Dobrze zrobić to w rękawiczkach, żeby nie ubrudzić sobie rąk. Potem konieczne będzie usunięcie wierzchołka karczocha wraz z twardymi liśćmi. Gdy już dotrzesz do liści jaśniejszych, usuń jeszcze włochaty środek i nożem obierz trzon karczocha. Tak przygotowane warzywo ugotuj we wrzątku z dodatkiem soku z cytryny. Po podsmażeniu z je z cebulką i czosnkiem pozostanie ci już tylko połączyć je z ugotowanym makaronem i sosem. Upieczenie zajmie chwilę, a efektem będzie wyśmienity posiłek.
Przepis: Zapiekanka makaronowa z karczochem
Pyszne i sycące danie ze zdrowym warzywem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 514 w każdej porcji
Składniki
- 400 g suchego makaronu wstążki
- 600 g karczochów
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 200 g sera żółtego
- 3 jajka
- 75 ml mleka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- pieprz
- sól
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMakaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Karczochy umyj, obierz i gotuj we wrzątku z dodatkiem 2 łyżeczek soku z cytryny przez 30 minut. Odcedź, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pozbaw łupin, pokrój drobno. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Smażenie warzywNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj czosnek, a po chwili rozdrobione karczochy. Smaż przez 2 minuty.
- Robienie sosuDo miski wbij jajka i wlej mleko. Połącz oba składniki, a następnie wsyp ser żółty, bułkę tartą, zioła prowansalskie, trochę pieprzu i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie.
- Składanie i pieczenie zapiekankiZawartość patelni oraz makaron przenieś do naczynia żaroodpornego. Zalej przygotowaną masą. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.
Jak podać sycące danie z karczochem?
Potrawę ze zdrowym warzywem serwuj bezpośrednio po przygotowaniu. Ser żółty się wtedy przyjemnie ciągnie, makaron jest idealnie ugotowany, a warzywa są delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Odgrzewanie niestety sprawi, że walory dania ulegną znacznemu pogorszeniu. Z tego względu nie polecam przygotowywania tej zapiekanki „na zapas”.