Na 11 listopada zawsze robię ten „patriotyczny” sernik. Wszyscy proszą o przepis
Jeśli nie wiesz jeszcze, jaki deser podać rodzinie na 11 listopada, to mam dla ciebie doskonałą propozycję. Sernik, który w rodzinie żartobliwie nazywamy patriotycznym z uwagi na jego kolorystykę, nie wymaga wiele pracy. Przyda się natomiast cierpliwość, bo deser musi spędzić trochę czasu w piekarniku i w lodówce. Warto jednak czekać, bo efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Jak zrobić „patriotyczny” sernik na 11 listopada?
Bazą tego deseru jest twaróg sernikowy wymieszany z białą czekoladą. To połączenie sprawia, że masa zyskuje bogatszy smak i kremową konsystencję. Zwieńczeniem ciasta jest natomiast czerwona galaretka. Zazwyczaj sięgam po tę o smaku truskawkowym. Spód powstaje z rozdrobnionych herbatników kakaowych. Całość tworzy ciekawą wizualną kompozycję, która nie tylko świetnie wygląda, ale też wspaniale smakuje.
Przepis: „Patriotyczny” sernik
Ten deser świetnie smakuje w połączeniu z gorącą kawą lub herbatą. Doskonale sprawdzi się nie tyllko od święta, ale również na co dzień.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 3 godz. 45 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
Na spód:
- 100 g kakaowych herbatników
- 40 g masła
Na masę:
- 1 kg zmielonego twarogu sernikowego
- 100 g cukru
- 200 g białej czekolady
- 150 g słodkiej śmietanki
- 4 jajka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Na galaretkę:
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 szklanka wody
Dodatkowo:
- keksówka z gorącą wodą
Sposób przygotowania
- Szykowanie spoduRoztop masło. Rozdrobnij herbatniki w blenderze. Połącz oba składniki. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Na jej dno wysyp herbatnikowo-maślaną masę. Uklep ją na dnie formy. Wstaw całość do lodówki.
- Robienie masyW blenderze połącz twaróg, cukier i skrobię. Powinny utworzyć jednolitą masę. Następnie dodawaj do niej po jednym jajku i za każdym razem całość miksuj. W osobnym rondelku podgrzej śmietankę. Uważaj, żeby jej nie zagotować. Posiekaj czekoladę. Następnie dorzuć ją do garnka. Mieszaj całość, dopóki czekolada się nie rozpuści. Potem odstaw powstały płyn do przestygnięcia. Ciepłą, ale nie gorącą mieszankę śmietankowo-czekoladową dodaj do masy serowej. Miksuj całość na wolnych obrotach do połączenia składników.
- Pieczenie sernikaNagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni. Wyjmij spód z lodówki i wylej na niego przygotowaną wcześniej masę serową. Wstaw ciasto do piekarnika. Na niższej półce umieść keksówkę wypełnioną gorącą wodą. Piecz sernik przez około 65 minut.
- Wykańczanie sernikaZagotuj jedną szklankę wody i rozpuść w niej galaretkę. Polej tężejącą galaretką gotowy sernik. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
„Patriotyczny” sernik – praktyczne wskazówki
Jak widzisz, przepis na „patriotyczny” sernik nie jest trudny. Poniżej zamieszczam jeszcze kilka wskazówek, które mogą ułatwić ci proces przygotowań albo zainspirować do stworzenia innej wersji deseru:
- Spód do sernika możesz przygotować też na całych herbatnikach. Świetnie sprawdzą się również biszkoptowe ciasteczka typu delicje. Wystarczy, że ułożysz je na dnie formy.
- Unikaj otwierania drzwiczek piekarnika. Do pieczenia najlepiej nadawać się będzie okrągła lub kwadratowa tortownica z odpinaną obręczą. Dzięki niej łatwiej będzie wyjąć ciasto z formy.
- Podczas pieczenia wykorzystałam trik z keksówką wypełnioną gorącą wodą. Możesz też sięgnąć po patent z kąpielą wodną. Owiń tortownicę folią aluminiową (najlepiej dwa razy) i umieść ją w większej formie. Następnie wypełnij ją wrzątkiem do połowy wysokości tortownicy. Całość wstaw do piekarnika. Para wodna, która powstaje podczas pieczenia sernika, nawilża ciasto i zapobiega jego wysuszaniu.
- Nie wyjmuj sernika z piekarnika od razu po upieczeniu. Pozostaw otwarte drzwiczki urządzenia i poczekaj aż ciasto przestygnie.
- Jeśli chcesz nieco „odchudzić” deser, zrezygnuj z dodatku białej czekolady i wykorzystaj jogurt grecki do zrobienia masy. Możesz śmiało połączyć go z twarogiem. Dzięki temu nie będziesz potrzebować dużych ilości sera.
- Do wykończenia ciasta możesz również użyć kawałków mrożonych truskawek.