Jogurt grecki bywa często stosowany przez nas jako gęstszy zamiennik jogurtu naturalnego. To jednak błąd, ponieważ te dwa produkty znacznie się od siebie różnią – nie tylko smakiem i konsystencją, ale też wartościami odżywczymi sposobem produkcji. Jogurt grecki jest pozbawiony serwatki, czyli płynu zawierającego laktozę. Dzięki temu jest też gęstszy, ma bardziej kremową konsystencję i jest cierpki w smaku.
Jogurt grecki ma mniej kalorii niż inne jogurty, ale nie jest pozbawiony tłuszczu. Co ciekawe, jogurt grecki o niskiej zawartości tłuszczu lub bez tłuszczu może nie mieć takich samych korzyści zdrowotnych jak tradycyjny jogurt grecki. Dlatego też lepiej nie próbować przedobrzyć i wybierać produkt tradycyjny, nawet kosztem zawartego tłuszczu. Dzięki temu można wykorzystać w pełni prozdrowotne korzyści tego produktu. A jest ich naprawdę sporo!
W jogurcie greckim znajdziemy:
-
wapń,
-
białko,
-
probiotyki,
-
jod,
-
witaminę B12.
Jogurt grecki zawiera więcej białka niż inne jogurty i właśnie dlatego jest ceniony przez osoby będące na diecie redukcyjnej. Białko daje uczucie sytości na dłużej i naprawdę ułatwia odchudzanie.
Jogurt grecki – właściwości prozdrowotne
-
Jedzenie jogurtu greckiego może poprawić zdrowie kości, ponieważ jest bogate w wapń i białko. Wapń wspomaga zdrowie kości i może zmniejszyć ryzyko osteoporozy, zwyrodnieniowej choroby kości.
-
Jogurt grecki daje uczucie sytości i redukuje napady głodu. Badania dowodzą, że po posiłku bogatym w białko rzadziej sięgamy po coś do jedzenia, a to oznacza, że w ciągu dnia spożywamy mniej kalorii.
-
Dieta bogata w białko przyspiesza metabolizm. Jednak samo jedzenie jogurtu greckiego nie spowodowuje, że będziemy spalać więcej kalorii. Natomiast jedzenie greckiego jogurtu, jako części zrównoważonej diety, która zawiera wystarczającą ilość białka, węglowodanowych węglowodanów i zdrowych tłuszczów, może pomóc w zmniejszeniu masy ciała i poprawie metabolizmu.
-
Grecki jogurt zawiera probiotyki. Są to dobre bakterie, które mogą przywrócić zdrową równowagę bakteryjną w jelitach. Probiotyki korzystnie wpływają na przemianę materii, przyspieszają metabolizm, wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają nastrój, ponieważ to właśnie dzięki dobrym bakteriom w jelitach produkowana jest serotonina.
-
Produkty bogate w białko, takie jak jogurt grecki, mogą pomóc w budowaniu masy mięśniowej. Dzięki temu, będąc na diecie odchudzającej, możemy chudnąć bez utraty mięśni.
Czytaj też:
Korzeń maca podbija Instagram. Czy faktycznie warto po niego sięgać?
Wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających z greckiego jogurtu odnosi się do jego wysokiej zawartości białka. Dieta bogata w białko może pomóc zmniejszyć głód, zwiększyć metabolizm i budować mięśnie. Białko jest nieodłącznym i bardzo ważnym elementem naszej codziennej diety.
Dobra wiadomość jest taka, że jogurt grecki bardzo łatwo włączyć do codziennej diety. Może być dodatkiem do sałatek, bazą przeróżnych sosów i dipów. Niektórzy stosują go jako zamiennik śmietany czy majonezu. Świetnie sprawdzi się także solo, z dodatkiem świeżych owoców. Ze względu na swój cierpki smak, pomaga odzwyczaić się od cukru.