„To jest zbrodnia dokonana na każdym makowcu”. Bosacka ujawnia, co nas truje w świątecznych wypiekach

Dodano:
Makowiec Źródło: Wikimedia Commons / Alina Zienowicz
Boże Narodzenie oznacza zwykle ogrom przygotowań. By zaoszczędzić trochę czasu i ułatwić sobie przyrządzanie świątecznych potraw, chętnie inwestujemy w gotowe półprodukty. Katarzyna Bosacka przestrzega przed jednym z nich.

Znana dziennikarka od lat zajmuje się tropieniem artykułów spożywczych. Namawia Polaków do świadomych i odpowiedzialnych zakupów. Jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych. Regularnie publikuje posty, w których obnaża składy popularnych produktów. Ostatnio wzięła na warsztat przysmak, który jest nieodzownym składnikiem wielu świątecznych potraw i wypieków. Jego zawartość może szokować.

Masa makowa „pod lupą” Bosackiej

Masa makowa powinna mieć w sobie przede wszystkim mak. Tymczasem jak zauważa Katarzyna Bosacka, jego zawartość w sklepowych produktach nie przekracza zwykle 23 procent. W składzie przeważają natomiast różne sztuczne substancje i zbędne dodatki. Znajdziemy w nim między innymi sztuczny miód, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobię pszenną, skrobię modyfikowaną, regulatory kwasowości oraz różnego rodzaju aromaty i wzmacniacze smaku. Dziennikarkę bulwersuje zwłaszcza jeden z nich. Chodzi o olejek migdałowy. Bosacka nie pozostawia na nim suchej nitki:

To jest coś tak okropnego [...] To jest zbrodnia dokonana na każdym makowcu i na każdej masie makowej. Tego w ogóle powinno się zabronić. [...] To chore wyobrażenie chemika o migdałach – grzmi.

Warto podkreślić, że sztuczne aromaty, na przykład migdałowy, mogą wywołać reakcje alergiczne i wiele nieprzyjemnych dolegliwości, między innymi wysypkę, obrzęki, trudności w oddychaniu. Nierzadko pojawiają się również przykre objawy ze strony przewodu pokarmowego (nudności, bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, wymioty itp.). Dlatego tak ważne jest, by sięgać o niego z umiarem.

Szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy w masie makowej

Negatywny wpływ na organizm wywiera również syrop glukozowo-fruktozowy. Jego nadmierne spożycie zwiększa ryzyko pojawienia się wielu różnych chorób, Sprzyja występowaniu nadciśnienia tętniczego i innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Podnosi poziom „złego cholesterolu” oraz glukozy we krwi. Zmniejsza wrażliwość tkanek na leptynę, nazywaną hormonem sytości. W konsekwencji zaburza łaknienie i sprzyja przybieraniu na wadze. W dodatku wzmaga aktywność wolnych rodników, nasila stany zapalne tkanek i przyspiesza starzenie.

Należy zauważyć, że syrop glukozowo-fruktozowy znajdziemy nie tylko w sklepowej masie makowej, ale też wielu innych artykułach spożywczych, na przykład ciastkach, batonikach, lizakach, gotowych sosach, dżemach, galaretkach, napojach alkoholowych, gotowych sokach owocowych, jogurtach, deserach mlecznych itp.

Źródło: EkoBosacka/YouTube, Czytamy Etykiety
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...