Pasta do kanapek z przepisu mojej mamy zasmakuje każdemu. Zrobisz ją w 10 minut
Pasty kanapkowe to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych dodatków do chleba, takich jak ser czy szynka. Są one bogate w białko, witaminy i minerały, w zależności od składników, które wybierzemy. Przygotowanie past kanapkowych jest bardzo proste i szybkie, a do tego możemy zrobić je z najróżniejszych produktów, dzięki czemu nie znudzą nam się od razu. Jest to też dobry pomysł na porządki w lodówce. Jeśli macie w niej awokado i jajka – koniecznie przygotujcie z tych składników przepyszne smarowidło. Podane z chrupiącym pieczywem smakuje genialnie.
Jak zrobić pastę z jajek i awokado?
Pasta z jajek i awokado to niezwykle smaczne smarowidło do chleba, które zrobicie w ciągu dosłownie kilkunastu minut. Będzie cudownie smakować ze świeżym chlebkiem lub innym pieczywem. Połączenie poniższych składników tworzy kremową, pożywną pastę, która zaspokaja głód i daje energię na długie godziny.
Przepis: Pasta z jajek i awokado
Ta pasta do kanapek jest pyszna i niezwykle zdrowa
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 114 w każdej porcji
Składniki
- 3 jajka
- 1/2 awokado
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 płaskie łyżki majonezu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
- Gotowanie jajekNajpierw ugotujcie jajka na twardo, a następnie odstawcie do przestygnięcia. Obierzcie je ze skorupki i pokrójcie na mniejsze kawałeczki.
- Przygotowanie składnikówObierzcie czosnek i przeciśnijcie go przez praskę. Następnie obierzcie też awokado i podzielcie na mniejsze części.
- Mieszanie składnikówPrzełóżcie wszystkie składniki do miseczki, zmieszajcie i rozgniećcie widelcem. Dodajcie przyprawy, majonez i sok z cytryny.
Jeśli macie ochotę na odrobinę kuchennych eksperymentów – dodajcie do takiej pasty żółty ser. Wystarczy, że zetrzecie go na drobnych oczkach tarki i wymieszacie z gotową już pastą. Do takiej pasty możecie dodać też swoje ulubione przyprawy, a nawet kawałki warzyw. W ten sposób takie smarowidło będzie jeszcze smaczniejsze i zdrowsze.
Jajka i awokado – idealny pomysł na śniadanie
Pasta z jajek i awokado to połączenie składników o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Awokado jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają zdrowie serca, obniżając poziom „złego” cholesterolu. Dodatkowo awokado zawiera potas, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Jajka z kolei są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które wspomaga budowę mięśni i regenerację tkanek. Zawierają także witaminy z grupy B, witaminę D oraz minerały, takie jak żelazo, które wspiera odporność organizmu. Połączenie tych składników wspiera prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.