Polacy w PRL-u jedli je na potęgę. Dziś nikt o nich nie pamięta, a to prawdziwy superfood

Dodano:
Cynaderki w sosie z ziemniakami Źródło: Shutterstock / Studioimagen73
Polacy w PRL-u zajadali się prawdziwym rarytasem, choć wiele osób nie ma o tym bladego pojęcia. Dziś ten przysmak odszedł zapomnienie. A szkoda, bo jest skarbnicą wartości odżywczych. Zobacz, co warto włączyć do diety.

Czasy „żelaznej kurtyny” kojarzą się głównie z długimi kolejkami i pustymi sklepowymi półkami. Jednak nawet w tak trudnym okresie można było zdobyć prawdziwy rarytas, istny superfood o wielu cennych właściwościach. Chodzi o pewien rodzaj mięsa. Dziś patrzymy na nie z niechęcią, a kiedyś było nieodłącznym punktem menu w każdym barze mlecznym. Warto przywrócić je do łask, bo spowalnia starzenie, wzmacnia odporność i zapobiega wielu problemom zdrowotnym.

Niedoceniany superfood z PRL-u

Superfood z czasów PRL-u to cynaderki, czyli nerki wieprzowe lub wołowe. Wiele osób krzywi się na ich widok. Niesłusznie, bo są naprawdę smaczne. Poza tym zawierają wiele cennych mikro- i makroelementów, które wspierają pracę organizmu na wielu różnych poziomach. Można w nich znaleźć między innymi potas, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi, fosfor odpowiadający za zdrowie kości i zębów czy cynk wzmacniający odporność.

Cynaderki są również bogatym źródłem żelaza. Związek ten odgrywa niezwykle istotną rolę w procesie transportowania tlenu do tkanek i narządów. Wspiera pracę wątroby i oczyszczanie organizmu z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Wspomaga też funkcjonowanie układu odpornościowego. Jego niedobór może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym anemii (niedokrwistości).

Warto również zauważyć, że cynaderki dostarczają także sporych ilości białka i witamin o właściwościach przeciwutleniających. Włączenie tych przysmaków do diety może więc spowolnić starzenie, złagodzić stany zapalne tkanek i zmniejszyć ryzyko wielu różnych chorób, takich jak na przykład miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, udar mózgu czy zawał mięśnia sercowego.

O czym pamiętać, robiąc cynaderki?

Cynaderki można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Nadają się do duszenia, smażenia i pieczenia. Zanim przystąpisz do przyrządzania tych podrobów oczyść je dokładnie ze wszystkich żyłek i błonek, a potem wymocz przez 2-3 godziny w wodzie. Pamiętaj, by ją co jakiś czas zmieniać. Możesz dodać do płynu niewielką szczyptę soli pod koniec moczenia. Dzięki temu po przygotowaniu będą delikatniejsze.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...