Nie robię drugiego dania, odkąd odkryłam tę zupę. Mąż prosi o nią co tydzień

Dodano:
Zupa meksykańska Źródło: Freepik
Jedna z zup, które są raczej mało popularna w naszym kraju, zadowoli nawet największych głodomorów i idealnie zastąpi drugie danie. To idealna propozycja na szybki i sycący obiad dla całej rodziny. Zobacz, jak można ją przygotować.

Polska kuchnia jest niezwykle smaczna i urozmaicona – od tradycyjnych pierogów (które są wręcz „kulinarną wizytówką” naszego kraju), przez sycące zupy, aż po pachnące ciasta. Jednak czasem warto sięgnąć po inspiracje z innych tradycji kulinarnych. Otwierając się na nowe smaki, możemy nie tylko urozmaicić codzienne gotowanie, ale też odkrywać ciekawe połączenia i eksperymentować w kuchni. Ja ostatnio zachwyciłam się smakiem zupy meksykańskiej. U mnie w domu każdy się nią zajadał.

Pyszna i sycąca zupa zamiast drugiego dania

Zupa meksykańska to świetny pomysł na obiad – jest aromatyczna, rozgrzewająca i pełna wartościowych składników, takich jak warzywa, fasola, kukurydza czy mięso. Co więcej, doskonale syci i z powodzeniem może zastąpić również drugie danie. Oznacza to więc mniej pracy i dużą oszczędność czasu. Ta zupa jest dość łatwa w przygotowaniu, a do tego z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Przepis: Zupa meksykańska

Ta zupa jest pyszna, a do tego wspaniale sycąca i prosta w przygotowaniu

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
295 w każdej porcji

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/4 litra gorącego bulionu lub rosołu
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 350 g mielonego mięsa
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cebuli i czosnkuNajpierw w szerokim garnku na jednej łyżce oliwy zeszklijcie cebulkę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajcie do niej starte ząbki czosnku.
  2. Podsmażanie mięsaDo cebuli i czosnku dodajcie łyżkę oliwy i mięso mielone. Podsmażajcie je, mieszając co jakiś czas. Później wsypcie przyprawy i dokładnie wymieszajcie całość. Po chwili dodajcie pokrojoną w plasterki marchewkę, a także szklankę gorącego bulionu. Całość duście pod przykryciem przez około 20 minut.
  3. Dodanie pozostałych składnikówDodajcie pomidory z puszki, całość doprawcie solą, pieprzem i szczyptą cukru. Później wymieszajcie i gotujcie bez przykrycia przez około 5 minut. Dodajcie resztę gorącego bulionu i odcedzoną kukurydzę oraz fasolę z puszki. Całość gotujcie na małym ogniu przez około 25 minut.

Taką zupę meksykańską można podawać na wiele sposobów. Doskonale smakuje na przykład z grzankami. Można posypać ją też startym żółtym serem lub plasterkami mozzarelli. Dobrym pomysłem jest także przyozdobienie jej kleksem kwaśnej śmietany. Odrobina świeżej kolendry lub natki pietruszki doda jej świeżości i aromatu

Zupa meksykańska to bardzo pożywne danie

Zupa meksykańska to nie tylko pyszne, ale i zdrowe danie. Dzięki cebuli i czosnkowi, które są znane ze swoich właściwości antybakteryjnych i wzmacniających odporność, zupa zyskuje dodatkowe korzyści zdrowotne. Fasola, która jest jednym z ważniejszych składników tego dania, dostarcza białka roślinnego, błonnika pokarmowego, wspomagając trawienie i regulując poziom cukru we krwi. Wszystkie te składniki sprawiają, że zupa meksykańska nie tylko syci, ale również wspiera nasze zdrowie, dostarczając organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...