Te owoce robią furorę na świecie. Polacy ich nie jedzą, a szkoda. Zobacz, co tracą

Dodano:
Jagody goji Źródło: Shutterstock / Dionisvera
Te małe, niepozorne owoce wspaniale wpływają na nasz organizm, ale większość Polaków omija je w sklepie szerokim łukiem. Zobacz, dlaczego warto po nie sięgnąć.

Z przyzwyczajenia najczęściej sięgamy po te same owoce, które dobrze znamy i lubimy. Choć to wygodne, niestety ogranicza nasz jadłospis i sprawia, że rzadko próbujemy nowych smaków. W ten sposób omijamy wiele owoców, które są nie tylko pyszne, ale też wyjątkowo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jednym z takich przykładów są jagody goji – większość Polaków nigdy nawet ich nie próbowała, a szkoda, bo są niezwykle zdrowe.

Jedne z najzdrowszych owoców

Jagody goji są uznawane przez wielu ekspertów za jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki – cząsteczki, które uszkadzają komórki i przyspieszają procesy starzenia. Nadmiar wolnych rodników w organizmie może prowadzić do stanów zapalnych, a nawet rozwoju chorób przewlekłych. Są także bogate w witaminy (szczególnie witaminę C, w 100 gramach jest jej aż 2—2,5 g). Zawierają także liczne związki mineralne, takie jak między innymi wapń, cynk, selen, żelazo, miedź. Mają także dużo błonnika pokarmowego, który jest niezwykle istotny dla naszego układu trawiennego (wspomaga perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom).

Regularne spożywanie jagód goji może wspierać odporność, poprawiać wzrok (ze względu na zawartość karotenoidów), a nawet opóźniać procesy starzenia. To prawdziwa skarbnica zdrowia, która zdecydowanie zasługuje na miejsce w naszym codziennym jadłospisie.

Jak spożywać jagody goji?

Jagody goji są łatwo dostępne i można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością, supermarketach, a także w wielu sklepach internetowych. Najczęściej sprzedawane są w postaci suszonej, dzięki czemu można je bez obaw przechowywać przez dłuższy czas. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do owsianki, jogurtu, musli czy różnego rodzaju koktajli. Można je także jeść samodzielnie jako zdrową przekąskę albo dodać do sałatek (nadadzą im słodko-kwaśnego smaku oraz ciekawej tekstury). Jagody goji można również zaparzać jak herbatę – powstanie wtedy zdrowy napar, który przyspiesza odchudzanie.

Podczas spożywania jagód goji – szczególnie w większych ilościach – zaleca się zachować ostrożność osobom przyjmującym na stałe leki przeciwzakrzepowe. Wynika to z potencjalnego ryzyka nasilenia działania tych preparatów.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...