Dietetyczka zdradza prawdę o mrożonych warzywach. Zanim pójdziesz do sklepu, musisz to wiedzieć

Dodano:
Mrożone warzywa Źródło: Freepik
Warzywa to fundament zdrowej diety, jednak nie zawsze mamy okazję, by kupić je w świeżej formie. Z pomocą przychodzą mrożone warzywa – wygodne, praktyczne i dostępne przez cały rok. Zobacz, czy są także zdrowe.

Jedzenie warzyw jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia, ponieważ dostarczają one wielu witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Niestety, świeże warzywa mają ograniczony czas przydatności do spożycia i po kilku dniach mogą się zepsuć. Z tego względu nie zawsze opłaca się kupować je w dużych ilościach „na zapas”. Właśnie dlatego wiele osób sięga po warzywa mrożone – są one wygodne, dostępne przez cały rok i zachowują większość swoich wartości odżywczych.

Czy mrożone warzywa są zdrowe? Opinia dietetyka

Dietetyk Dominika Hatala, na swoim profilu na Instagramie opublikowała filmik, w którym pochyliła się nad tym, czy mrożone warzywa są zdrowe. Wiele osób, które kupuje je właśnie w takiej formie, może mieć wątpliwości co do tego.

Pierwszą zaletą mrożonych warzyw jest to, że możemy je przechowywać znacznie dłużej niż świeże. Mrożenie jest bezpieczną metodą zabezpieczania żywności i podczas mrożenia dochodzi tylko do niewielkich strat składników. Mrożone owoce i warzywa nie są chemicznie konserwowane, a w okresie jesienno-zimowym mogą mieć więcej wartości odżywczych niż świeże produkty – powiedziała dietetyczka.

Specjalistka dodała, że w składzie mrożonych warzyw można znaleźć tylko warzywa, warzywa z dodatkiem przypraw lub warzywa z dodatkiem ziemniaków, które są uprzednio podsmażone na oleju.

Jak ciekawie podać „warzywa na patelnię”?

Mrożone warzywa na patelnię można podać w naprawdę ciekawy sposób – wystarczy odrobina kreatywności. Świetnie sprawdzą się jako kolorowa baza do różnych potraw. Można dodać do nich kurczaka, tofu lub krewetki, a następnie doprawić sosem sojowym i imbirem. Można je też zapiekać pod chrupiącą warstwą sera i bułki tartej, tworząc szybką zapiekankę warzywną. Inną opcją jest dodanie ich do makaronu z pesto lub risotto – nadadzą daniu świeżości i koloru. Nawet jako nadzienie do tortilli lub omleta będą smakować znakomicie. Świetnie komponują się również z kaszami, tworząc pełnowartościowy i sycący posiłek. Można je podać nawet jako farsz do naleśników. Sprawdź też, jakie są nietypowe produkty, które możesz zamrozić.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...