Gastrolog zdradza: ten napój wzmacnia jelita. Wyniki badań mówią jasno – pij go codziennie

Dodano:
Mleko Źródło: Freepik
Nasze jelita muszą na co dzień stawić czoła wielu różnym wyzwaniom. Istnieje jednak bardzo prosty sposób, by wspomóc ich pracę. Wystarczy włączyć do diety pewien niepozorny napój. Badania nie pozostawiają co do tego wątpliwości.

Jelita pełnią wiele ważnych funkcji. Odpowiadają nie tylko za trawienie, przetwarzanie i transportowanie pokarmu. Wpływają też znacząco na układ nerwowy, nastrój i odporność. Gdy zaczynają niedomagać lub chorować, cierpi na tym cały organizm. Przeprowadzone badania dowodzą, że to właśnie z nich płyną różne problemy zdrowotne, między innymi ze skórą, sercem czy funkcjonowaniem poznawczym. Dlatego tak ważne jest to, by o nie odpowiednio zadbać. Jak to zrobić? Gastrolog dr Marta Osiewicz-Sienkiewicz radzi, by włączyć do codziennej diety pewien dobrze znany, choć niedoceniany napój. Jego regularne spożywanie może chronić przed rakiem. „I to potwierdza nauka” – podkreśla ekspertka.

Jaki napój może chronić przed rakiem jelit?

Napojem, który może chronić przed rakiem jest mleko. Takie wnioski płyną z badania opublikowanego niedawno na łamach międzynarodowego czasopisma naukowego „Nature Communications”. Zespół naukowców z Nowej Zelandii, Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii obserwował ponad pół miliona kobiet przez 16 lat. Przeprowadzone przez nich analizy wykazały – jak zauważa gastrolog dr Marta Osiewicz-Sienkiewicz – coś niesamowitego.

Już 300 mg wapnia dziennie – tyle, ile mieści się w jednej szklance mleka – obniża ryzyko raka jelita grubego aż o 17%! [...] Jak działa wapń? Tworzy barierę ochronną w jelitach, neutralizuje szkodliwe kwasy żółciowe i reguluje wzrost komórek – co może ograniczać rozwój zmian nowotworowych. To wsparcie dla zdrowej mikrobioty jelitowej i Twojej codziennej odporności. – wyjaśnia specjalistka w jednym z postów opublikowanych w mediach społecznościowych.

Jednocześnie podkreśla, że profilaktyka raka jelita grubego zaczyna się na talerzu. Jeśli nie należysz do grona miłośników mleka, możesz włączyć do codziennego jadłospisu inne źródła białka. Dobrze sprawdzi się na przykład gotowany jarmuż. Dostarcza 157 g wskazanego mikroelementu w stugramowej porcji. Doktor Marta Osiewicz-Sienkiewicz radzi również, by sięgać po tofu, nasiona chia i/lub migdały. Zawierają odpowiednio 200, 631 i 264 miligramy wapnia w 100 gramach.

Dlaczego jeszcze warto włączyć mleko do diety?

W składzie mleka można znaleźć wiele cennych mikro- i makroelementów. Mowa nie tylko o wspomnianym już wapniu, ale również innych związkach, takich jak na przykład potas, fosfor, magnez, cynk, mangan czy witaminy z grupy B (a zwłaszcza ryboflawina oraz kobalamina). Co więcej, tłuszcz w nim zawarty jest nośnikiem witamin A i D. Jak podkreśla mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz w artykule opublikowanym na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej:

Mleko cechuje się idealną proporcją wapnia do fosforu, co ułatwia przyswojenie wapnia, a tym samym wzmocnienie kości. Mleko oraz produkty mleczne są również źródłem dobrze przyswajalnego i wartościowego białka, które jest składnikiem budulcowym i regulującym w organizmie.

Źródło: dr Marta Osiewicz-Sienkiewicz/Instagram, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Nature Communications
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...