Jesienią ta zupa wzmacnia odporność lepiej niż cytrusy. Rozgrzewa i chroni przed infekcjami

Dodano:
Zupa paprykowa Źródło: Freepik
Jesienią, gdy organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia, warto sięgnąć po dania, które nie tylko rozgrzeją, ale i wzmocnią odporność. Świetnie sprawdzi się zupa z warzywa będącego doskonałym źródłem witaminy C. Zobacz przepis!

Gdy kończy się lato i zaczynają chłodniejsze dni, często szukamy domowych sposobów, by podnieść swoją odporność. Najczęściej pijemy sok malinowy, mleko z miodem czy jemy każdego dnia ząbek czosnku. Okazuje się jednak, że możemy wspierać swój organizm także poprzez gotowanie odpowiednich potraw.

Zupa paprykowa świetnie działa na odporność

Jednym z takich dań jest zupa paprykowa. Pewnie część z was jest tym zdziwiona, jednak papryka to warzywo, które jest świetnym źródłem witaminy C — zawiera jej nawet więcej niż cytrusy. Szczególnie bogate w tę witaminę są papryki czerwone. W 100 g tego warzywa jest 125–200 mg witaminy C. Wspomaga ona produkcję białych krwinek, które są odpowiedzialne za walkę z infekcjami. Jest także silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki organizmu przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Regularne dostarczanie witaminy C może skrócić czas trwania przeziębienia i złagodzić jego objawy. Ważne jest więc, by nasza dieta była bogata w tę właśnie witaminę.

Przepis: Zupa paprykowa

Ta zupa jest pyszna i świetnie działa na organizm. Koniecznie spróbuj!

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
204 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 papryk czerwonych
  • 2 małe marchewki
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 700 ml wody
  • łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówObierz cebulę i pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku podgrzej olej, wrzuć cebulę i czosnek, dodaj przyprawy. Pokrój paprykę i cebulę w kostkę.
  2. Gotowanie zupyGdy cebula się zeszkli, dolej wodę, dodaj marchewkę z papryką i sos sojowy. Warzywa gotuj do miękkości, później dodaj pomidory i wszystko zblenduj.

Jednym ze składników zupy paprykowej jest również czosnek. On też ma właściwości wspierające walkę z infekcjami. Zawiera związki siarkowe, takie jak allicyna, które mają działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

Dlaczego warto jeść zupy?

Zupy są świetnym sposobem na dostarczenie organizmowi cennych składników odżywczych. Zazwyczaj ich podstawą są warzywa, a więc jest to też doskonały patent na ich „przemycenie”, jeśli mamy trudności ze spożywaniem ich na co dzień. Dodatkowo zupy doskonale nawadniają, są lekkostrawne, ale przede wszystkim rozgrzewają w chłodne dni.

Możemy dodać do nich też różne przyprawy, które wzmocnią odżywcze wartości zup. Kurkuma działa przeciwzapalnie i wspiera układ odpornościowy. Z kolei imbir pomaga w trawieniu i łagodzi objawy przeziębienia.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...