Te złociste placki z 2 warzyw robię częściej niż ziemniaczane. Chrupią aż miło i znikają w kilka minut

Dodano:
Placki z sosem Źródło: Freepik
Znudziły ci się klasyczne placki ziemniaczane lub cukiniowe? Postaw na chrupiące i aromatyczne przysmaki w zupełnie innej odsłonie. Pokochasz je od pierwszego kęsa. Sprawdź ten banalnie prosty przepis.

Do niedawna w moim domu królowały placki ziemniaczane i cukiniowe. Okres ich bezwzględnego „panowania” minął, gdy siostra zaserwowała mi niecodzienne przysmaki. Wyglądają niepozornie, ale są o niebo lepsze niż klasyki. Ich sekret tkwi w połączeniu dwóch prostych warzyw, które zwykle grają na talerzu „drugie skrzypce”. Najwyższa pora to zmienić, bo ten „duet” nie ma sobie równych. Sam się o tym przekonasz, gdy tylko ich spróbujesz. Do dzieła!

Te placki z 2 warzyw to kulinarny majstersztyk

Klasyczne ziemniaki lub tradycyjną cukinię z powodzeniem zastąpić mogą inne popularne, choć niedoceniane warzywa – seler i marchewka. Pierwszy z produktów nadaje plackom lekko orzechową nutę, a dzięki drugiemu – zyskują ciekawy kolor i delikatną słodycz. Oba składniki mają też wiele właściwości prozdrowotnych. Dostarczają wielu antyoksydantów, które wymiatają z organizmu wolne rodniki i redukują stany zapalne tkanek. W efekcie zmniejszają ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób, w tym schorzeń o podłożu nowotworowym. Dodatkowo jarzyny pomagają w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi. Wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego i ułatwiają utrzymanie prawidłowej masy ciała. Zawierają bowiem błonnik. To włókno pokarmowe zapewnia długie uczucie sytości po posiłku i usprawnia przemianę materii.

Jak zrobić placki z selera i marchewki?

Przygotowanie tych przysmaków nie sprawi najmniejszych problemów nawet tym kucharzom, którzy stawiają w kuchni pierwsze kroki i nie mają dużego doświadczenia w przyrządzaniu posiłków. Najwięcej czasu zajmuje tarcie warzyw. Reszta to już przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczy wymieszać poszczególne składniki, a powstałą masę podzielić na porcje i usmażyć na rozgrzanej patelni. Efekt zaskoczy nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Te pyszne placki możesz podać je na wiele sposobów – z jogurtem naturalnym, ziołowym sosem, a nawet z guacamole. Świetnie smakują też na zimno, więc idealnie sprawdzą się w lunchboxie. A jeśli dodasz do nich odrobinę koperku lub startego parmezanu – znikną z talerza, zanim zdążysz usiąść do stołu.

Przepis: Placki z selera i marchewki

To świetna alternatywa dla klasycznych przysmaków na bazie ziemniaków czy cukinii.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
57 w każdej porcji

Składniki

  • 90 g selera korzeniowego
  • 100 g marchewki
  • 1 jajko
  • 20 g mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka wody
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówObierz warzywa i zetrzyj je na tarce. Posól je lekko i odstaw na kilka minut.
  2. Łączenie składnikówOdciśnij warzywa z nadmiaru soku. W misce roztrzep jajko. Dodaj je do marchewki i selera. Do jarzyn dorzuć też czosnek, wodę i przyprawy. Połącz wszystkie składniki. Na koniec stopniowo dosypuj do masy mąkę (łyżka po łyżce), cały czas mieszając.
  3. Smażenie placuszkówRozgrzej tłuszcz na patelni. Wykładaj na nią porcje masy. Smaż na złocisty kolor.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...