Nie ma w nich mięsa, a smakują lepiej niż schabowe. Przepis taty na chrupiące kotlety to u nas hit
Kotlet schabowy jest klasykiem polskiej kuchni. Od lat gości na naszych stołach. Nic dziwnego, ponieważ naprawdę świetnie smakuje. Czasami jednak warto postawić na małą odmianę. Ja w październiku uwielbiam robić kotlety z boczniaków. Właśnie trwa sezon na te grzyby. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a smakują genialnie. Zawsze korzystam z przepisu mojego taty.
Jak zrobić kotlety z boczniaków? Prosty przepis
Kotlety, które idealnie „udają” schabowe, to te przygotowane z boczniaków. Ich tekstura przypomina mięso, a po usmażeniu i w panierce świetnie imitują schabowego. Do tego są niskokaloryczne. Jest to też zdrowsza alternatywa, zwłaszcza gdy często spożywamy czerwone mięso.
Przepis: Kotlety z boczniaków
Te kotlety są pyszne. Zrobisz je bez trudu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 205 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże boczniaki
- 1 jajko
- 3–4 łyżki mleka
- bułka tarta do panierowania
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
- majeranek
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie boczniakówOczyść boczniaki, odkrój od nich trzon. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.
- Panierowanie grzybówPrzygotuj 3 talerze: w pierwszym mąka, w drugim rozkłócone jajko z mlekiem i szczyptą soli, w trzecim bułka tarta. Każdego boczniaka obtocz najpierw w mące, potem w jajku z mlekiem, a na końcu w bułce tartej. Dobrze dociśnij panierkę.
- Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron przez około 3-4 minuty z każdej.
Przygotowując takie kotlety, postaw na te grzyby, które mają duże i płaskie kapelusze. Będą one przypominać rozbity płat mięsa. Pamiętaj też, że boczniaki bardzo łatwo chłoną wodę, dlatego przed przygotowaniem opłucz je szybko pod bieżącą wodą, a później bardzo dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. W przeciwieństwie do klasycznych schabowych, tych przygotowanych z boczniaków nie rozbija się tłuczkiem, tylko od razu panieruje i smaży. Jeśli chcesz, żeby ich smak jeszcze bardziej przypominał mięso, możesz je delikatnie polać sosem sojowym. Po usmażeniu z kolei odsącz kotlety na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jakie właściwości mają boczniaki?
Boczniaki są niskokaloryczne, więc idealnie sprawdzą się dla osób, które są na diecie odchudzającej. W 100 g świeżych grzybów jest około 35 kcal. Pamiętaj jednak, że usmażone i w panierce będą miały ich więcej. Te grzyby są także bogactwem składników odżywczych. Zawierają wartościowe białko, które jest dobrze przyswajalne. Mają także dużo błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu ich zjedzenie nie powoduje skoków cukru we krwi. Są dobrym źródłem żelaza, potasu, selenu, magnezu, cynku i fosforu. Boczniaki są więc nie tylko smaczne, ale mogą stanowić również wartościowy element zdrowej diety.