Zrób w domu paprykarz, który bije na głowę oryginał z PRL-u. Mniej tłuszczu, więcej smaku

Dodano:
Domowy paprykarz szczeciński Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Jego smak zna praktycznie każdy. W czasach PRL-u uchodził za prawdziwy rarytas. Dziś jest owiany złą sławą. Warto jednak, by wrócił na stoły w zdrowszej, bardziej pożywnej wersji. Z łatwością zrobisz ją w domu.

Paprykarz – bo o nim mowa – nie jest zwykłą przekąską. To kulinarna „ikona” Szczecina i jeden z najbardziej rozpoznawalnych smaków PRL-u. Powstał w latach 60. w Zakładach Rybnych „Gryf” i szybko zyskał na popularności. Niewiele osób wie, że początkowo do produkcji tego przysmaku wykorzystywano odpady pozostałe po wykrawaniu kostki rybnej z zamrożonych bloków rybnych. Dziś jego receptura przeszła ewolucję. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić do niej swoje „trzy grosze” i przygotować własną wersję kultowej pasty, łącząc tradycję i nowoczesność.

Kultowy paprykarz w domowej wersji

Ten domowy paprykarz nie udaje klasyka. On go – pod wieloma względami – przewyższa. Jest lżejszy, bardziej wyrazisty i naprawdę zdrowy, dzięki połączeniu kilku prostych, ale odżywczych składników. Jego bazę stanowi dorsz. To jedna z najbardziej wartościowych ryb. Zawiera wysokiej jakości białko, które wspiera regenerację mięśni i budowę tkanek, a jednocześnie ma bardzo mało tłuszczu – zaledwie około 1 g na 100 gramów produktu. W dodatku obfituje w inne cenne związki, między innymi witaminę B12, jod i selen. Dostarcza też witaminy D, niezbędnej dla mocnych kości i odporności. Dzięki niskiej kaloryczności doskonale sprawdza się w dietach redukcyjnych i lekkostrawnych. Co więcej, zalicza się go do ryb o niskim stopniu zanieczyszczenia. W połączeniu z pozostałymi składnikami tworzy idealny balans smaków i wartości odżywczych – przekąskę, która syci, ale nie obciąża żołądka.

Przepis: Domowy paprykarz

Zdrowsza wersja kultowego klasyka

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g dorsza bez ości i skóry
  • 200 g suchego ryżu
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 3 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • przyprawy (słodka papryka, chili, sól, pieprz)

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówUgotuj ryż w lekko osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do przestudzenia. Dorsza podziel na mniejsze kawałki. Obierz warzywa ze skórki. Cebulę posiekaj i zeszkli na 2 łyżkach olejuj, a marchewkę zetrzyj na tarce.
  2. Łączenie składnikówDo podsmażonej cebuli, dodaj startą marchewkę, rybę i resztę oleju. Podsmażaj całość przez około 3 minuty. Potem dodaj bulion oraz koncentrat. Wymieszaj całość i gotuj do momentu aż marchewka zmięknie. Na koniec dorzuć ugotowany ryż. Wymieszaj i dopraw całość wedle uznania. Pozostaw na ogniu jeszcze około 4 minut.
  3. Podawanie paprykarzaPodawaj na chlebie lub z innymi dodatkami.

Rada: Jeśli chcesz, możesz dorzucić do paprykarza kawałki wędzonej makreli

Domowy paprykarz – przydatne wskazówki

Domowy paprykarz ma tę zaletę, że pasuje niemal do wszystkiego. Możesz go podawać klasycznie – na pieczywie lub grzance – ale świetnie sprawdza się też jako farsz do naleśników czy tortilli. Świetnie smakuje w połączeniu z ogórkiem kiszonym lub pomidorem. Pamiętaj, że nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacać go o różne składniki już po przygotowaniu. Jeśli chcesz złagodzić smak przysmaku, dodaj do niego więcej ryżu. Jeżeli natomiast zależy ci na ty, by zyskał ostrzejszy charakter, dorzuć więcej chili.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...