Paprykarz – bo o nim mowa – nie jest zwykłą przekąską. To kulinarna „ikona” Szczecina i jeden z najbardziej rozpoznawalnych smaków PRL-u. Powstał w latach 60. w Zakładach Rybnych „Gryf” i szybko zyskał na popularności. Niewiele osób wie, że początkowo do produkcji tego przysmaku wykorzystywano odpady pozostałe po wykrawaniu kostki rybnej z zamrożonych bloków rybnych. Dziś jego receptura przeszła ewolucję. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić do niej swoje „trzy grosze” i przygotować własną wersję kultowej pasty, łącząc tradycję i nowoczesność.
Kultowy paprykarz w domowej wersji
Ten domowy paprykarz nie udaje klasyka. On go – pod wieloma względami – przewyższa. Jest lżejszy, bardziej wyrazisty i naprawdę zdrowy, dzięki połączeniu kilku prostych, ale odżywczych składników. Jego bazę stanowi dorsz. To jedna z najbardziej wartościowych ryb. Zawiera wysokiej jakości białko, które wspiera regenerację mięśni i budowę tkanek, a jednocześnie ma bardzo mało tłuszczu – zaledwie około 1 g na 100 gramów produktu. W dodatku obfituje w inne cenne związki, między innymi witaminę B12, jod i selen. Dostarcza też witaminy D, niezbędnej dla mocnych kości i odporności. Dzięki niskiej kaloryczności doskonale sprawdza się w dietach redukcyjnych i lekkostrawnych. Co więcej, zalicza się go do ryb o niskim stopniu zanieczyszczenia. W połączeniu z pozostałymi składnikami tworzy idealny balans smaków i wartości odżywczych – przekąskę, która syci, ale nie obciąża żołądka.
Przepis: Domowy paprykarz
Zdrowsza wersja kultowego klasyka
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 430 w każdej porcji
Składniki
- 600 g dorsza bez ości i skóry
- 200 g suchego ryżu
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 3 średnie cebule
- 2 średnie marchewki
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 6 łyżek oleju roślinnego
- przyprawy (słodka papryka, chili, sól, pieprz)
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUgotuj ryż w lekko osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do przestudzenia. Dorsza podziel na mniejsze kawałki. Obierz warzywa ze skórki. Cebulę posiekaj i zeszkli na 2 łyżkach olejuj, a marchewkę zetrzyj na tarce.
- Łączenie składnikówDo podsmażonej cebuli, dodaj startą marchewkę, rybę i resztę oleju. Podsmażaj całość przez około 3 minuty. Potem dodaj bulion oraz koncentrat. Wymieszaj całość i gotuj do momentu aż marchewka zmięknie. Na koniec dorzuć ugotowany ryż. Wymieszaj i dopraw całość wedle uznania. Pozostaw na ogniu jeszcze około 4 minut.
- Podawanie paprykarzaPodawaj na chlebie lub z innymi dodatkami.
Rada: Jeśli chcesz, możesz dorzucić do paprykarza kawałki wędzonej makreli
Domowy paprykarz – przydatne wskazówki
Domowy paprykarz ma tę zaletę, że pasuje niemal do wszystkiego. Możesz go podawać klasycznie – na pieczywie lub grzance – ale świetnie sprawdza się też jako farsz do naleśników czy tortilli. Świetnie smakuje w połączeniu z ogórkiem kiszonym lub pomidorem. Pamiętaj, że nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacać go o różne składniki już po przygotowaniu. Jeśli chcesz złagodzić smak przysmaku, dodaj do niego więcej ryżu. Jeżeli natomiast zależy ci na ty, by zyskał ostrzejszy charakter, dorzuć więcej chili.
Czytaj też:
Ten nowy twarożek z Lidla zaskoczył dietetyka. Skład bez zarzutu, ale czy warto go kupić?Czytaj też:
Ten deser to czysta magia, zrobisz go z 2 składników w 2 minuty. Efekt jak z najlepszej kawiarni!