To fit ciasto ze śliwkami odpręża lepiej niż tabletka na stres. Ekspertki potwierdzają
Co robisz, kiedy atmosfera w domu robi się coraz bardziej nerwowa i masz wrażenie, że zaraz eksplodujesz? Zamiast dawać upust złości w mało produktywny sposób, zrób coś pożytecznego i pysznego zarazem – ciasto. Nie chodzi – jak podkreśla dietetyczka Anna Jedrej – o „pierwszy lepszy” deser, ale prosty, szybki i obłędnie pyszny placek ze śliwkami. Gdy jego zapach rozchodzi się po domu, napięcie znika. „Organizm z trybu »walcz lub uciekaj« przełącza się na »trawienie i relaks«”– zaznacza ekspertka. Spróbuj, a przekonasz się, że pieczenie naprawdę może działać terapeutycznie i odprężająco.
Jak zrobić terapeutyczny placek ze śliwkami w wersji fit?
Placek ze śliwkami to klasyk. Zwykle kojarzy się z kalorycznym deserem. Dietetyczka udowadnia jednak, że można go przygotować w nowoczesnej, mniej tuczącej, choć niemniej pysznej wersji. Wystarczy dokonać kilku drobnych modyfikacji w tradycyjnym przepisie i znaleźć zamienniki dla popularnych produktów spożywczych. Anna Jedrej radzi, by zastąpić biały cukier erytrytolem, a mąkę pszenną zamienić na orkiszową, a tłustą śmietanę na jogurt naturalny. Dzięki temu wypiek dostarczy sporej ilości białka i błonnika, co przełoży się na dłuższe uczucie sytości. Już niewielka porcja ciasta pozwoli zaspokoić głód oraz apetyt na słodycze.
Przepis: Dietetyczny placek ze śliwkami
Świetnie smakuje i wspomaga odchudzanie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 265 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- pół szklanki erytrytolu
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 ml rafinowanej oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kg śliwek
Sposób przygotowania
- Szykowanie śliwekUmyj i wypestkuj owoce. Przekrój je na pół.
- Robienie ciastaJajka utrzyj z erytrytolem. Dodaj jogurt i oliwę. Całość dokładnie wymieszaj. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp do masy i ponownie wymieszaj.
- Pieczenie ciastaPrzelej gotową masę do żaroodpornej formy i na wierzch ułóż śliwki skórką do dołu. Piecz 40 minut w 180 stopni Celsjusza.
Terapeutyczna moc pieczenia
Psychoterapeutka Anna Ozaist zauważa, że przygotowywanie deserów może pomóc w radzeniu sobie ze stresem oraz natłokiem negatywnych emocji. Daje bowiem poczucie kontroli i łagodzi niepokój. W dodatku zwiększa świadomość własnego ciała oraz uczy uważności – bycia „tu i teraz”.
Kiedy pieczemy, skupiamy się na wykonywaniu krok po kroku określonych czynności. Pobudzamy własną kreatywność, rozwijamy koordynację i funkcje poznawcze, tak potrzebne, aby uzyskać pomyślny efekt końcowy. Wszystkie te czynniki łączą się w uczucie »skoncentrowanego relaksu«, gdzie dzięki skupieniu i uważności jesteśmy w stanie odciąć się od zewnętrznych bodźców i zrelaksować– zaznacza ekspertka.