Kultowa pasta z PRL-u wraca po latach. Robię ją w 10 minut, a znika ze stołu w sekundę

Dodano:
Pasta z makreli Źródło: Shutterstock
Kiedyś gościła na każdym stole, dziś wraca w wielkim stylu. Poznaj tę wyjątkową pastę – prostą, nostalgiczną i gotową w 10 minut. Spróbuj już teraz!

W czasach „żelaznej kurtyny”, gdy półki w sklepach świeciły pustkami, a w kuchni liczyła się pomysłowość, powstawały przysmaki z „duszą”. Jednym z nich była ta pasta do pieczywa – prosta, tania, pyszna i gotowa w kilka minut. Wystarczyło połączyć kilka niepozornych produktów, by na stole wylądowała niepozorna, a zarazem niezwykła przekąska, która do dziś zaskakuje nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Sprawdź, na czym dokładnie polega jej sekret.

Jaka pasta do pieczywa była hitem PRL-u?

W okresie PRL-u na polskich stołach gościła pasta do pieczywa, zwana awanturką. Nie do końca wiadomo czemu zawdzięcza ten „przydomek”. Być może była „kością niezgody” wśród gości, którzy spierali się o to, komu przypadnie ostatni kęs, Ta teoria jest całkiem prawdopodobna, biorąc pod uwagę to, jak świetnie smakuje ta przekąska. Gdy stawiam ją na stole, znika w mgnieniu oka, a prośbom o dokładkę nie ma końca. To smarowidło w przeciwieństwie do wielu innych w zasadzie nigdy się nie nudzi. Za każdym razem można przygotować je nieco inaczej. Wystarczy dodać lub zamienić choćby jeden składnik, by zyskało zupełnie inny charakter. Dlatego nie bój się eksperymentować w kuchni. Puść wodze fantazji, baw się i twórz nieoczywiste połączenia smaków.

Po przygotowaniu warto przełożyć pastę do szklanego słoiczka i lekko schłodzić w lodówce. Dzięki temu poszczególne składniki smarowidła będą mogły lepiej się „przegryźć”. Pamiętaj, by przechowywać pastę w szczelnie zamykanym naczyniu, nie dłużej niż dwa lub trzy dni. Staraj się nie robić zbyt dużych porcji „na zapas”.

Przepis: „Awanturka”

To ciekawa wariacja na temat kultowej pasty z PRL-u.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
221 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g twarogu
  • 100 g wędzonej makreli
  • 1 łyżka naturalnego ketchupu
  • 3-4 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówSardynki odsącz, oczyść i drobno posiekaj.
  2. Łączenie składnikówSardynki i twaróg rozgnieć widelcem w misce. Dodaj do nich pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj. Pasta powinna mieć kremową konsystencję
  3. Podawanie pastyPastę podawaj na pieczywie lub grzankach.

Jak urozmaicić „awanturkę”?

„Awanturka” słynie z prostoty. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicić jej skład. Możesz dodać do niej łyżkę majonezu lub naturalnego jogurtu zamiast śmietany. Jeśli lubisz wyraziste smaki, sięgnij po kilka kropel soku z cytryny lub odrobinę musztardy. A jeżeli chcesz stworzyć nieco bardziej nowoczesną wersję kultowej pasty, wykorzystaj drobno posiekane kapary lub prażone pestki słonecznika. Przekąska świetnie odnajduje się „w towarzystwie” pieczywa, grzanek czy kiszonego ogórka.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...