Kultowa pasta z PRL-u wraca po latach. Robię ją w 10 minut, a znika ze stołu w sekundę

Kultowa pasta z PRL-u wraca po latach. Robię ją w 10 minut, a znika ze stołu w sekundę

Dodano: 
Pasta z makreli
Pasta z makreli Źródło: Shutterstock
Kiedyś gościła na każdym stole, dziś wraca w wielkim stylu. Poznaj tę wyjątkową pastę – prostą, nostalgiczną i gotową w 10 minut. Spróbuj już teraz!

W czasach „żelaznej kurtyny”, gdy półki w sklepach świeciły pustkami, a w kuchni liczyła się pomysłowość, powstawały przysmaki z „duszą”. Jednym z nich była ta pasta do pieczywa – prosta, tania, pyszna i gotowa w kilka minut. Wystarczyło połączyć kilka niepozornych produktów, by na stole wylądowała niepozorna, a zarazem niezwykła przekąska, która do dziś zaskakuje nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Sprawdź, na czym dokładnie polega jej sekret.

Jaka pasta do pieczywa była hitem PRL-u?

W okresie PRL-u na polskich stołach gościła pasta do pieczywa, zwana awanturką. Nie do końca wiadomo czemu zawdzięcza ten „przydomek”. Być może była „kością niezgody” wśród gości, którzy spierali się o to, komu przypadnie ostatni kęs, Ta teoria jest całkiem prawdopodobna, biorąc pod uwagę to, jak świetnie smakuje ta przekąska. Gdy stawiam ją na stole, znika w mgnieniu oka, a prośbom o dokładkę nie ma końca. To smarowidło w przeciwieństwie do wielu innych w zasadzie nigdy się nie nudzi. Za każdym razem można przygotować je nieco inaczej. Wystarczy dodać lub zamienić choćby jeden składnik, by zyskało zupełnie inny charakter. Dlatego nie bój się eksperymentować w kuchni. Puść wodze fantazji, baw się i twórz nieoczywiste połączenia smaków.

Po przygotowaniu warto przełożyć pastę do szklanego słoiczka i lekko schłodzić w lodówce. Dzięki temu poszczególne składniki smarowidła będą mogły lepiej się „przegryźć”. Pamiętaj, by przechowywać pastę w szczelnie zamykanym naczyniu, nie dłużej niż dwa lub trzy dni. Staraj się nie robić zbyt dużych porcji „na zapas”.

Przepis: „Awanturka”

To ciekawa wariacja na temat kultowej pasty z PRL-u.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
221 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g twarogu
  • 100 g wędzonej makreli
  • 1 łyżka naturalnego ketchupu
  • 3-4 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówSardynki odsącz, oczyść i drobno posiekaj.
  2. Łączenie składnikówSardynki i twaróg rozgnieć widelcem w misce. Dodaj do nich pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj. Pasta powinna mieć kremową konsystencję
  3. Podawanie pastyPastę podawaj na pieczywie lub grzankach.

Jak urozmaicić „awanturkę”?

„Awanturka” słynie z prostoty. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicić jej skład. Możesz dodać do niej łyżkę majonezu lub naturalnego jogurtu zamiast śmietany. Jeśli lubisz wyraziste smaki, sięgnij po kilka kropel soku z cytryny lub odrobinę musztardy. A jeżeli chcesz stworzyć nieco bardziej nowoczesną wersję kultowej pasty, wykorzystaj drobno posiekane kapary lub prażone pestki słonecznika. Przekąska świetnie odnajduje się „w towarzystwie” pieczywa, grzanek czy kiszonego ogórka.

Czytaj też:
Polacy zapomnieli o tym mięsie, a wspiera serce lepiej niż kurczak i łosoś
Czytaj też:
Te niepozorne nasionka zaskoczyły naukowców. Mają moc, o której nikt wcześniej nie mówił

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl