Na andrzejki ratuje mnie prosta przegryzka z ciastem francuskim. Znika zanim zdążę wystawić na stół
Już niedługo andrzejki, a to idealna okazja, by spotkać się z bliskimi i spędzić wieczór pełen wróżb i dobrej zabawy. To taki czas, kiedy nawet w środku tygodnia łatwiej znaleźć pretekst do miłego spotkania. Obowiązkowym elementem tego święta są pyszne przekąski, jednak nie każdy z nas ma czas, by je przygotowywać. Ja sięgam wtedy po proste i szybkie przepisy.
Szybka przekąska na andrzejki
Ekspresową przekąską, którą przyrządzisz bez trudu, są kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i żółtym serem. Ich przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i szybkie, a więc poradzą sobie z tym nawet debiutanci, którzy próbują swoich sił w kuchni. Wystarczy szpinak z ulubionym żółtym serem (idealnie sprawdzi się cheddar, gouda) doprawić czosnkiem, solą i pieprzem, a na koniec zapiec w cieście. Możesz dodać do farszu łyżkę serka ricotta lub kremowego serka typu Feta, aby nadać całości bardziej kremowej konsystencji.
Przepis: Przekąska z ciasta francuskiego
Te pyszne kwadraciki zachwycą wszystkich twoich gości. Koniecznie je przygotuj.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 201 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
- 450 g szpinaku mrożonego
- 100 g sera żółtego
- 1 ząbek czosnku
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie szpinakuNa patelni rozgrzej oliwę lub masło. Wrzuć szpinak. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj chwilę. Dopraw farsz solą, pieprzem. Odstaw do lekkiego ostygnięcia. Gdy farsz ostygnie, dodaj starty ser żółty i wymieszaj całość.
- Pieczenie przekąsekRozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Rozwiń ciasto francuskie na blacie. Wytnij z niego kwadraty i nadziej je farszem. Na środek każdego kwadratu nałóż łyżkę farszu szpinakowo-serowego i lekko zawiń z każdej strony. Jeśli masz więcej ciasta francuskiego, możesz powycinać z niego paseczki i położyć je na wierzch każdego kwadratu. Ułóż kieszonki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste i wyrośnięte.
Inne pomysły na przekąski z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie jest niezwykle wszechstronnym produktem i można przygotować z niego wiele innych, pysznych przekąsek. Ja bardzo lubię robić ślimaczki cynamonowe – smakują wyśmienicie i są idealne na tę porę roku. Pyszne są także gruszki zapieczone w cieście francuskim z odrobiną czekolady. Możesz przyrządzić w ten sam sposób na przykład jabłka z budyniem lub same owoce z odrobiną cynamonu.
Z wytrawnych propozycji warto przygotować kieszonki z pieczarkami i cebulą. Zobaczysz, że wszyscy goście będą się nimi zachwycać. Małe kwadraty wystarczy wypełnić podsmażanymi pieczarkami i cebulą, a następnie zapiec. Furorę z pewnością zrobią również francuskie pizzerinki. Kwadraty ciasta francuskiego posmaruj sosem pomidorowym, dodaj startą na tarce mozzarellę, oregano i swoje ulubione dodatki, na przykład pieczarki, oliwki czy szynkę. Zobacz też, przez jaki popularny błąd ciasto francuskie nie wyrasta. Popełnia go większość osób.