Mała zmiana, a śledzie wychodzą mi jak delicje. Kąpię je w płynie, którego nikt się nie spodziewa
Kiedy pierwszy raz spróbowałam namoczyć śledzie inaczej niż zwykle, byłam pewna, że skończy się to katastrofą. Wszyscy powtarzali mi jak mantrę: „mleko lub woda to jedyny słuszny sposób”. Teraz wiem, że byli w błędzie. W przepiśniku babci znalazłam trik, który działa o niebo lepiej. Dzięki niemu ryba ma wyrazisty, przyjemny smak. Jest miękka i delikatna, a jednocześnie jędrna. Sprawdź, na czym dokładnie polega jej sekret.
W czym moczyć śledzie, by były jędrne i delikatne?
Ja „kąpię” śledzie w piwie — najczęściej sięgam po jasne, typu lager albo pils. Taki trunek może wpłynąć na łagodzenie intensywnego aromatu śledzia, co wielu osobom odpowiada. Dodatkowo piwo nadaje im ciekawy aromat. Moczenie w piwie pozwala też usunąć nadmiar soli — podobnie jak moczenie w wodzie, mleku, maślance, wodzie z dodatkiem cytryny lub w słabej herbacie. Wszystkie te płyny łagodzą smak ryby i redukują jej słoność.
Piwna „kąpiel” ryb powinna trwać co najmniej 6 godzin (w razie potrzeby dłużej). Namoczone śledzie możesz wykorzystać do różnych przekąsek. Ja zazwyczaj robię śledzie po cygańsku — są tak dobre, że każdy prosi o przepis. Wypróbuj go już teraz.
Przepis: Śledzie po cygańsku
To prosta i pyszna przekąska. Możesz ją zrobić nie tylko na święta, ale każdą imprezę.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz. 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 235 w każdej porcji
Składniki
- 500 g wymoczonych filetów śledziowych
- 5 ogórków kiszonych
- 1 duża cebula
- pół czerwonej papryki
- 6 łyżek keczupu
- 3 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki oleju
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówObierz cebulę. Pokrój ją w drobną kostkę. To samo zrób z ogórkami. Wydrąż paprykę i pokrój ją w cienkie paski. Śledzie podziel na większe kawałki.
- Robienie sosuPołącz ze sobą ketchup, olej i musztardę. Dopraw całość i wymieszaj
- Łączenie składnikówPołącz powstały sos z pozostałymi składnikami.
- Chłodzenie przekąskiOdstaw tak przygotowane śledzie na godzinę do lodówki, by smaki lepiej się „przegryzły”.
Dlaczego warto jeść śledzie?
Śledzie to jedna z najzdrowszych ryb, jakie możemy mieć na talerzu. Zdaniem dr Pauliny Ihnatowicz to niedoceniany superfood. Obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają serce, mózg i odporność. Dostarczają także pełnowartościowego białka, jodu, selenu oraz witamin A, D i B12. Co więcej, kumulują znacznie mniej zanieczyszczeń i metali ciężkich niż inne gatunki ryb. Dlatego warto włączać je do jadłospisu, nie tylko jesienią i zimą, ale przez cały rok.