Mała zmiana, a śledzie wychodzą mi jak delicje. Kąpię je w płynie, którego nikt się nie spodziewa

Mała zmiana, a śledzie wychodzą mi jak delicje. Kąpię je w płynie, którego nikt się nie spodziewa

Dodano: 
Śledzie na talerzu
Śledzie na talerzu Źródło: Shutterstock / robert6666
Te śledzie smakują niczym prawdziwe delicje. Są jędrne, delikatne i tak dobre, że rozpływają się w ustach. Chcesz wiedzieć, jak osiągnęłam ten efekt? Wymoczyłam je w nietypowym płynie.

Kiedy pierwszy raz spróbowałam namoczyć śledzie inaczej niż zwykle, byłam pewna, że skończy się to katastrofą. Wszyscy powtarzali mi jak mantrę: „mleko lub woda to jedyny słuszny sposób”. Teraz wiem, że byli w błędzie. W przepiśniku babci znalazłam trik, który działa o niebo lepiej. Dzięki niemu ryba ma wyrazisty, przyjemny smak. Jest miękka i delikatna, a jednocześnie jędrna. Sprawdź, na czym dokładnie polega jej sekret.

W czym moczyć śledzie, by były jędrne i delikatne?

Ja „kąpię” śledzie w piwie — najczęściej sięgam po jasne, typu lager albo pils. Taki trunek może wpłynąć na łagodzenie intensywnego aromatu śledzia, co wielu osobom odpowiada. Dodatkowo piwo nadaje im ciekawy aromat. Moczenie w piwie pozwala też usunąć nadmiar soli — podobnie jak moczenie w wodzie, mleku, maślance, wodzie z dodatkiem cytryny lub w słabej herbacie. Wszystkie te płyny łagodzą smak ryby i redukują jej słoność.

Piwna „kąpiel” ryb powinna trwać co najmniej 6 godzin (w razie potrzeby dłużej). Namoczone śledzie możesz wykorzystać do różnych przekąsek. Ja zazwyczaj robię śledzie po cygańsku — są tak dobre, że każdy prosi o przepis. Wypróbuj go już teraz.

Przepis: Śledzie po cygańsku

To prosta i pyszna przekąska. Możesz ją zrobić nie tylko na święta, ale każdą imprezę.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
235 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g wymoczonych filetów śledziowych
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 duża cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 6 łyżek keczupu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówObierz cebulę. Pokrój ją w drobną kostkę. To samo zrób z ogórkami. Wydrąż paprykę i pokrój ją w cienkie paski. Śledzie podziel na większe kawałki.
  2. Robienie sosuPołącz ze sobą ketchup, olej i musztardę. Dopraw całość i wymieszaj
  3. Łączenie składnikówPołącz powstały sos z pozostałymi składnikami.
  4. Chłodzenie przekąskiOdstaw tak przygotowane śledzie na godzinę do lodówki, by smaki lepiej się „przegryzły”.

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledzie to jedna z najzdrowszych ryb, jakie możemy mieć na talerzu. Zdaniem dr Pauliny Ihnatowicz to niedoceniany superfood. Obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają serce, mózg i odporność. Dostarczają także pełnowartościowego białka, jodu, selenu oraz witamin A, D i B12. Co więcej, kumulują znacznie mniej zanieczyszczeń i metali ciężkich niż inne gatunki ryb. Dlatego warto włączać je do jadłospisu, nie tylko jesienią i zimą, ale przez cały rok.

Czytaj też:
Na andrzejki robię tę sałatkę. Znika szybciej niż jarzynowa i każdy chce przepis
Czytaj też:
Na andrzejki robię gorące paszteciki. Aromat uderza od progu, a po chwili zostają tylko okruszki

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl