6 zaskakujących rzeczy, które powodują wzdęcia

Dodano:
Napój energetyczny Źródło: Fotolia
Czy unikanie kapusty, roślin strączkowych i gazowanych napojów wystarczy, by uniknąć nieprzyjemnego uczucia wzdęcia i gromadzenia się gazów w jelitach? Niekoniecznie. Okazuje się, że ogromne znaczenie mają także nasze przyzwyczajenia i nawyki żywieniowe, styl życia i przyjmowane leki. Winowajcą jest najczęściej powietrze, które nieświadomie połykamy w ciągu dnia.

Oto kilka nieoczywistych przyczyn powstawania wzdęć i gazów:

Medykamenty

Wiele leków powoduje suchość w ustach, co może bezpośrednio przekładać się na ilość połykanego powietrza. Jeśli dokuczają nam uporczywe gazy, powinniśmy dokładnie przeanalizować ulotkę, dołączoną do leku. Być może jednym ze skutków ubocznych jest właśnie suchość w jamie ustnej. Podczas wizyty kontrolnej warto wspomnieć lekarzowi o swoich dolegliwościach.

Guma do żucia

Pomaga odświeżyć oddech, skutecznie hamuje napady głodu i pozwala zredukować stres, jednak ma też swoje minusy. W czasie żucia gumy nieświadomie połykamy mnóstwo powietrza, które następnie zalega w jelitach, powodując nieprzyjemne gazy i wzdęcia.

Picie przez słomkę

Może się wydawać, że pijąc przez słomkę do naszego żołądka trafia wyłącznie płyn. Niestety, wraz z nim połykamy również mnóstwo powietrza. Chcąc ograniczyć występowanie gazów, warto pić napoje bezpośrednio ze szklanki, bez słomki.

Palenie papierosów

Kolejny dobry powód, by zerwać z tym szkodliwym nałogiem. Podczas zaciągania się papierosem, poza masą szkodliwych substancji, które dostają się do naszego organizmy, połykamy także bardzo dużo powietrza, które następnie powoduje wzdęcia. I nie ma znaczenia, czy sięgamy po zwykłe papierosy, czy też korzystamy z elektronicznych zamienników.

Picie z butelki

Jest różnica pomiędzy tym, jak nasze usta okalają butelkę, a jak układają się podczas picia ze szklanki. To m.in. właśnie dlatego pierwszy sposób powoduje „odbijanie się” treści pokarmowej, wzdęcia i gazy.

Jedzenie w pośpiechu

Nie bez powodu mówi się, by jeść powoli, a każdy kęs przeżuwać minimum 20 razy. Chodzi nie tylko o to, by dobrze rozdrobnić pokarm, co znacznie ułatwia trawienie, ale także o to, by nie połykać powietrza w trakcie spożywania posiłku. Poza nieprzyjemnymi gazami, jedzenie w pośpiechu powoduje także problemy z utrzymaniem właściwej masy ciała i sprzyja występowaniu refluksu.

Źródło: Prevention
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...