Dlaczego warto jeść jabłka? O tym mogłeś nie wiedzieć
Jabłka są smaczne i łatwo dostępne. Można kupić je w każdym sklepie, schować do torby lub plecaka i przed spożyciem wystarczy je przemyć pod bieżącą wodą. To idealny owoc, który możemy zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Nie trzeba obierać go ze skórki i brudzić rąk. Nawet się nie powinno! A to dlatego, że tuż pod skórką znajduje się najwięcej składników odżywczych.
Jabłka możemy wykorzystać na wiele sposobów – jeść je na surowo, jako przekąskę, robić z nich ciasta i przetwory, dodawać do dań mięsnych, surówek i przetworów, koktajli i deserów. Możemy je zetrzeć na tarce, dusić, zapiekać, suszyć i gotować. Po jabłko powinniśmy sięgać każdego dnia. Szczególnie, że owoce te zawierają mnóstwo składników odżywczych i mają korzystny wpływ na zdrowie.
Jabłka – co znajdziemy w składzie?
-
Jedno średnie jabłko zawiera około 95 kalorii i 25 gramów węglowodanów (w przybliżeniu tyle co dwie kromki chleba).
-
Skórka jabłka zawiera chrom – minerał, który odgrywa ważną rolę u w działaniu insuliny. Insulina jest hormonem, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, umożliwiając wykorzystanie cukru do produkcji energii.
-
Jabłka są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają uczucie sytości i przyspieszają metabolizm, korzystnie wpływając na trawienie.
-
Świeże jabłka są dobrym źródłem witaminy C i doskonałym źródłem kwercetyny, a także mają dużą liczbę polifenoli.
-
Fitochemikalia to organiczne związki występujące w roślinach, które mają działanie biologiczne, ale nie mają wartości odżywczej. Substancje fitochemiczne nie zostały jeszcze dogłębnie zbadane, ale znane są z ich ogólnych właściwości metabolicznych i przeciwzapalnych.
Jabłka – wpływ na zdrowie
-
Jabłka, dzięki dużej zawartości błonnika są dobrym elementem zarówno diety odchudzającej, jak i zdrowego odżywiania. Przyspieszają metabolizm, pomagają usunąć złogi z jelit i dają uczucie sytości. Chronią też przed zaparciami.
- Dzięki dużej zawartości witaminy C, mogą podnieść odporność.
- Pektyny zawarte w jabłkach pomagają oczyszczać organizm z toksyn.
-
Według badań przeprowadzonych na Hawajach istnieje korelacja między spożyciem jabłek a ryzykiem zachorowania na raka płuc u obu płci: im wyższe spożycie jabłek, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka płuc. W rzeczywistości grupa badana o najwyższym spożyciu mogła zarejestrować niewiarygodny spadek ryzyka o 40-50 proc.
-
Według badań przeprowadzonych przez University of Massachusetts Lowell, spożycie jabłek zwiększa wytwarzanie i ilość neuroprzekaźnika zwanego acetylocholiną w mózgu. Acetylocholina jest hormonem o różnych zadaniach, jednym z nich jest modulacja neuro-plastyczności, która jest zdolnością mózgu do zmiany i budowania nowych struktur. Wyższe ilości acetylocholiny w mózgu powodują poprawę pamięci, a w rzeczywistości leczenie z wyboru w chorobie Alzheimera polega na podawaniu leków w celu zwiększenia ilości acetylocholiny w mózgu, aby pomóc spowolnić spadek umysłowy pacjentów.
-
Jak wynika z badań, przeprowadzonych przez American Chemical Society w 2011 r., zwierzęta, które spożywały jabłka, żyły średnio o 10 proc. dłużej.
-
Inne badania wykazały natomiast, że spożywanie jabłek zmniejsza poziom złego cholesterolu, a tym samym ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu krążenia, udaru, zawału i miażdżycy.
Źródła:
- Journal of the National Cancer Institute, Volume 92, Issue 2, 19.06.2000, s. 154–160, doi.org/10.1093/jnci/92.2.154
- Cheng Peng, Ho Yin Edwin Chan, Yu Huang, Hongjian Yu, Zhen-Yu Chen, Apple Polyphenols Extend the Mean Lifespan of Drosophila melanogaster, doi.org/10.1021/jf1046267, 14.02.2011
- Federation of American Societies for Experimental Biology, „Apple a day” advice rooted in science, 03.05.2011