Ma jedynie 21 kalorii w 100 gramach. Dlaczego warto regularnie jeść bakłażana?

Dodano:
Bakłażan Źródło: Unsplash / Charles Deluvio ????
Bakłażan wciąż jest w Polsce niedoceniany. Chociaż możemy kupić go w każdym większym sklepie, Polacy zdecydowanie wolą cukinię, choć to dwa zupełnie inne warzywa. Niektórzy go kochają, a inni nie znoszą. Ale w może warto jednak włączyć go do diety ze względu na właściwości prozdrowotne, które wykazuje?

Z powodu swojej purpurowej barwy, bakłażan wygląda niezwykle apetycznie. W Polsce jednak warzywo to nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Najczęściej sięgamy po nie po to, by móc „w czymś” wyłożyć farsz i zapiec, gdy papryki i cukinie już nam się znudzą. Bakłażan jest dużym, podłużnym i nieco pękatym warzywem, które świetnie nadaje się do faszerowania. Nie warto jednak pozbywać jego miąższu, ponieważ zawiera wiele cennych składników.

Bakłażan – skład

Bakłażan jest bogaty w błonnik, ma niską zawartość kalorii, dostarcza wielu składników odżywczych. Skóra bakłażana jest bogata w przeciwutleniacze, błonnik, potas i magnez.

W 100 g bakłażana znajdziemy około:

  • 0,82 g białka
  • 8,64 g węglowodanów, z czego 3,17 g to cukry
  • 0,23 g tłuszczu
  • 2,5 g błonnika
  • 188 miligramów (mg) potasu
  • 6 mg wapnia
  • 1 mg sodu
  • 0,12 mg cynku
  • 1,3 mg witaminy C
  • 0,25 mg żelaza
  • 11 mg magnezu
  • 15 mg fosforu
  • 14 mikrogramów (mcg) kwasu foliowego
  • 85 mcg witaminy B6
  • 2,9 mcg witaminy K

Bakłażany zawierają także flawonoidy, takie jak antocyjany. Antocyjany to rozpuszczalne w wodzie pigmenty, które mają wiele zalet zdrowotnych. To właśnie im bakłażany zawdzięczają swój ciemny kolor.

Prozdrowotne właściwości bakłażana

Bakłażan nie tylko podkręca przemianę materii, ale też ma wyjątkowo mało kalorii - jedynie 21 w 100 gramach – dlatego doskonale nadaje się na przekąskę dla osób na diecie. Ponadto, to fioletowe warzywo ma więcej błonnika niż jabłka i jest uważane za… afrodyzjak! Zobaczcie dlaczego jeszcze warto często po nie sięgać.

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...