Z powodu swojej purpurowej barwy, bakłażan wygląda niezwykle apetycznie. W Polsce jednak warzywo to nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Najczęściej sięgamy po nie po to, by móc „w czymś” wyłożyć farsz i zapiec, gdy papryki i cukinie już nam się znudzą. Bakłażan jest dużym, podłużnym i nieco pękatym warzywem, które świetnie nadaje się do faszerowania. Nie warto jednak pozbywać jego miąższu, ponieważ zawiera wiele cennych składników.
Bakłażan – skład
Bakłażan jest bogaty w błonnik, ma niską zawartość kalorii, dostarcza wielu składników odżywczych. Skóra bakłażana jest bogata w przeciwutleniacze, błonnik, potas i magnez.
W 100 g bakłażana znajdziemy około:
-
0,82 g białka
-
8,64 g węglowodanów, z czego 3,17 g to cukry
-
0,23 g tłuszczu
-
2,5 g błonnika
-
188 miligramów (mg) potasu
-
6 mg wapnia
-
1 mg sodu
-
0,12 mg cynku
-
1,3 mg witaminy C
-
0,25 mg żelaza
-
11 mg magnezu
-
15 mg fosforu
-
14 mikrogramów (mcg) kwasu foliowego
-
85 mcg witaminy B6
-
2,9 mcg witaminy K
Bakłażany zawierają także flawonoidy, takie jak antocyjany. Antocyjany to rozpuszczalne w wodzie pigmenty, które mają wiele zalet zdrowotnych. To właśnie im bakłażany zawdzięczają swój ciemny kolor.
Prozdrowotne właściwości bakłażana
Bakłażan nie tylko podkręca przemianę materii, ale też ma wyjątkowo mało kalorii - jedynie 21 w 100 gramach – dlatego doskonale nadaje się na przekąskę dla osób na diecie. Ponadto, to fioletowe warzywo ma więcej błonnika niż jabłka i jest uważane za… afrodyzjak! Zobaczcie dlaczego jeszcze warto często po nie sięgać.