Drogie, czyli bezpieczne? Jak wybrać dobrej jakości mięso?
Pracownik Instytutu Żywienia Człowieka UPP, dietetyk dr hab. Joanna Bajerska oraz kucharz Jan Kuroń rozmawiali na temat dobrego mięsa. Jak wybrać produkt dobrej jakości? – Filet z kurczaka powinien być jasnoróżowy, a taki sam kolor powinien charakteryzować mięso wieprzowe i cielęcinę, ale pochodzące od młodych osobników – powiedziała Bajerska. Czy mięso jest drogie w Polsce? Czy cena przekłada się na jakość?
Jak wybrać dobrej jakości mięso?
-
Kolor musi być specyficzny dla gatunku, z którego to mięso zostało pozyskane. Mięso kaczki czy gęsi powinno być brązowe, a dziczyzny ciemnobrązowe. Mięso wołowe powinno natomiast być intensywnie czerwone.
-
Nie kupuj mięsa, które jest obeschnięte – najprawdopodobniej trochę już leżało na sklepowej półce.
- Zasinienie mięsa kurczaka oznacza, że zwierzę było trzymane w niekorzystnych dla niego warunkach.
Dr hab. Joanna Bajerska z Instytutu Żywienia Człowieka UPP podkreśliła w rozmowie, że dobrostan zwierząt ma ogromne przełożenie na stan mięsa. Istotna jest więc nie tylko karma, ale także warunki panujące w hodowli, sposób transportu czy uboju zwierząt.