Wszystko, co musisz wiedzieć o jajkach
Nadchodzą Święta Wielkanocne, których nieodłącznym atrybutem są jajka. W studio „Dzień Dobry TVN” Mikołaj Rej opowiedział, które rodzaje są najlepsze. Podróżnik kulinarny wytłumaczył również czym są klasyfikacje jaj oraz jak sprawdzić, czy jajko jest świeże. Obejrzyj materiał wideo:
Czy warto jeść jajka?
Jajka zawierają kilka witamin i składników mineralnych, które są niezbędnymi elementami zdrowej diety. W wielu częściach świata jaja są łatwo dostępnym, niedrogim jedzeniem.
W przeszłości istniały pewne kontrowersje dotyczące tego, czy jaja są zdrowe, czy nie, szczególnie w odniesieniu do cholesterolu. Aktualnie uważa się, że jedzone z umiarem są zdrowe, ponieważ mogą być dobrym źródłem białka i innych niezbędnych składników odżywczych.
Jajka – właściwości prozdrowotne
Jajka mogą zapewnić wiele korzyści zdrowotnych.
-
Silne mięśnie: białko w jajach pomaga utrzymać i naprawić tkanki ciała, w tym mięśnie.
-
Zdrowie mózgu: Jajka zawierają witaminy i minerały, które są niezbędne do skutecznego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.
-
Produkcja energii: Jajka zawierają wszystkie składniki odżywcze, których organizm potrzebuje do produkcji energii.
-
Zdrowy układ odpornościowy: Witamina A, witamina B-12 i selen w jajach są kluczem do utrzymania układu odpornościowego w zdrowiu.
-
Niższe ryzyko chorób serca: cholina w jajach odgrywa ważną rolę w rozkładzie homocysteiny aminokwasowej, co może przyczyniać się do chorób serca.
-
Zdrowa ciąża: Jajka zawierają kwas foliowy, który może pomóc w zapobieganiu wrodzonym niepełnosprawnościom, takim jak rozszczep kręgosłupa.
-
Zdrowie oczu: luteina i zeaksantyna w jajach zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej, wiodącej przyczynie ślepoty związanej z wiekiem. Inne witaminy w jajach również promują dobre widzenie.
-
Utrata masy ciała i utrzymanie: Białko w jajach może pomóc ludziom dłużej czuć się nasyconym. Może to zmniejszyć ochotę na przekąskę i zmniejszyć ogólne spożycie kalorii.
- Zdrowie skóry: Niektóre witaminy i minerały w jajach pomagają promować zdrową skórę i zapobiegają rozkładowi tkanek ciała. Silny układ odpornościowy pomaga również dobrze wyglądać i czuć się.
Aby doświadczyć korzyści zdrowotnych płynących z jaj, należy je jeść w ramach zbilansowanej diety.