Wiosenna kuchnia. Dlaczego warto jeść szczaw?
Jedna szklanka (133 gramów) świeżego, surowego szczawiu ogrodowego zapewnia tylko około 29 kalorii. Porcja zioła zapewnia również 2,6 grama białka i nieco poniżej 1 grama tłuszczu. Filiżanka szczawiu dostarcza również 4,26 gramów węglowodanów, z których prawie wszystkie to błonnik, zgodnie z danymi USDA.
Witaminy w szczawiu obejmują witaminę A (5320 IU lub 106 procent dziennego zalecanego spożycia), witaminę C (64 mg lub 106 procent dziennego zalecanego spożycia) i kwas foliowy (około 4 procent zalecanego dziennego spożycia). Dostaniesz także niewielkie ilości tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6 i kwasu pantotenowego.
Minerały zawarte w szczawiu obejmują wapń (56 mg), żelazo (3,2 mg), magnez (137 mg), fosfor (84 mg), potas (519 mg), mangan (0,5 mg) oraz niewielkie ilości sodu, cynku i miedzi.
W kuchni „Dzień Dobry TVN” Sebastian Olma zdradził przepisy na dania ze szczawiem w roli głównej. Jakie dania przygotował? Obejrzyj materiał wideo:
Szczaw zawiera dużą ilość kwasu szczawiowego, więc spożywanie dużych ilości może być szkodliwe ze względu na możliwość zatrucia szczawianem. Działania niepożądane mogą obejmować uszkodzenie nerek, wątroby i przewodu pokarmowego.
Spożywany z umiarem (w ilościach zwykle występujących w żywności) jest uważany za prawdopodobnie bezpieczny.