Czy można bezpiecznie mrozić awokado – i czy powinno się to robić?
Podczas zamrażania awokado należy wziąć pod uwagę wpływ mrożenia na zawartość składników odżywczych, teksturę, kolor i smak.
Zawartość składników odżywczych
Awokado jest bogate w składniki odżywcze, w tym zdrowe tłuszcze i błonnik, a także miedź, potas, kwas foliowy, niacynę oraz witaminy B6, C, E i K. Samo zamrażanie nie wpływa znacząco na kaloryczność, zawartość błonnika ani minerałów w żywności, ale może obniżyć poziom witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina B6 i kwas foliowy.
W żadnych badaniach nie analizowano dokładnie, jak znacząca utrata składników odżywczych występuje w wyniku zamrożenia awokado, ale należy spodziewać się pewnych strat – szczególnie w przypadku dłuższych okresów przechowywania. Jednak zawartość składników odżywczych z czasem również spada w świeżych produktach. Zatem straty składników odżywczych w wyniku zamrażania nie powinny stanowić istotnego problemu.
Tekstura
Zamrożenie awokado niszczy jego charakterystyczną gładką, kremową konsystencję. Po zamrożeniu woda w owocu rozszerza się i zaburza jego strukturę. Efekt widoczny jest również w innych mrożonych owocach, takich jak papaja.
Po rozmrożeniu awokado staje się śliskie, wodniste i muliste. Chociaż prawdopodobnie nie zjesz go samodzielnie, możesz usunąć tę nieprzyjemną konsystencję, dodając miąższ do koktajlu lub purée, guacamole lub sosu sałatkowego.
Kolor
Awokado brązowieje po wystawieniu na działanie tlenu w powietrzu. Do zamrożenia często przygotowuje się z niego purée lub kroi na połówki lub mniejsze kawałki, narażając je na działanie powietrza zarówno podczas zamrażania, jak i rozmrażania. Rozmrożone awokado może szybko brązowieć, dlatego niezbędne są prawidłowe metody przygotowania i przechowywania.
Brązowienie jest procesem naturalnym i niekoniecznie wpływa na smak, ale niektórzy ludzie mogą uznać je za nieprzyjemne. Aby ograniczyć brązowienie, przed zamrożeniem możesz posmarować miąższ niewielką ilością soku z cytryny lub octu. Do gotowych mrożonek awokado producenci zwykle dodają kwas askorbinowy lub cytrynowy.
Dodatkowo należy upewnić się, że owoc został całkowicie szczelnie zapakowany. Nieprawidłowo zabezpieczony może ulec uszkodzeniu w zamrażarce, co może powodować przebarwienia i wysuszenie.
Smak
Chociaż samo zamrażanie nie wpływa znacząco na smak, mogą nań wpływać różne metody przetwarzania.
Jeśli użyjesz octu lub soku z cytryny, aby zapobiec brązowieniu, awokado może nieznacznie zmienić smak. Jednak te smaki nie będą tak wyraźne, jeśli zmieszasz awokado z dipem jak guacamole. Sklepowe mrożonki awokado mogą zawierać dodatki i inne składniki, więc powinieneś sprawdzić etykietę, jeśli zastanawiasz się nad smakiem.
Jak zamrażać awokado?
Całe awokado po rozmrożeniu stają się brązowe i bardzo muliste. Dlatego przed zamrożeniem należy pokroić, zetrzeć owoc lub zrobić z niego przecier. Mrożone awokado ma okres przydatności 4-6 miesięcy, ale produkty komercyjne mogą przetrwać nawet dłużej z powodu dodanych konserwantów.
Zamrażanie połówek lub kawałków
Zacznij od przecięcia dojrzałego awokado na pół, a następnie usunięcia pestki i obrania. W razie potrzeby możesz pokroić je na mniejsze kawałki. Posmaruj miąższ awokado odrobiną soku z cytryny, aby zapobiec brązowieniu, a następnie zawiń w folię lub umieść w zamykanej torbie. Jeśli masz uszczelniacz próżniowy, możesz go użyć zamiast tego.
Ważne jest, aby pozostawić jak najmniej powietrza w kontakcie z miąższem, aby zapobiec brązowieniu. Jeśli chcesz, oznacz datą awokado, a następnie zamroź je w temperaturze -18 °C.
Zamrażanie purée
Możesz także zamrozić przecier lub purée z awokado – a nawet domowej roboty guacamole. Po obraniu rozetrzyj lub zmiksuj owoce ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Jeśli robisz guacamole, dodaj sok z cytryny lub limonki i inne przyprawy – ale na tym etapie unikaj dodawania innych warzyw, takich jak pomidor lub cebula, ponieważ mają one tendencję do uwalniania wody podczas rozmrażania.
Umieść przecier w pojemniku, tacy na kostki lodu lub w torebce z możliwością wielokrotnego zamykania, wyciskając możliwie jak najwięcej powietrza – ręcznie lub za pomocą zgrzewarki próżniowej. Oznacz i opatrz datą worki i zamroź w temperaturze -18 °C.
Jak rozmrażać mrożone awokado i używać go?
Gdy będziesz gotowy do użycia zamrożonego awokado, wyjmij je z zamrażarki i rozmroź w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Rozmrażanie zwykle trwa około 1 godziny w temperaturze pokojowej.
Rozmrożone awokado najlepiej nadaje się do sosów sałatkowych, koktajli i innych potraw, takich jak guacamole, dipy i pasty. Wiele osób uważa za nieprzyjemne jeść je samo lub w sałatkach ze względu na zmianę tekstury, ale jest to całkowicie bezpieczne. Przyprawy i dodatkowe składniki mogą pomóc maskować zmiany związane z zamrażaniem.