Dieta Sonoma – śródziemnomorska metoda odchudzania. Jest pyszna i bardzo efektywna
Dieta Sonoma to program odchudzania opracowany przez zarejestrowanego dietetyka i autora Dr Connie Guttersen. Oryginalna książka o diecie została opublikowana w 2005 roku, ale poprawiona wersja zatytułowana „Nowa dieta Sonoma” stała się dostępna w 2011 roku. Książka Guttersena obiecuje utratę wagi i poprawę zdrowia w ciągu pierwszych 10 dni diety. Obejmuje także lekcje, jak pokonać uzależnienie od cukru i zaspokoić głód zdrową żywnością przez resztę programu. Dieta pochodzi od słynnego regionu winiarskiego w Kalifornii, w którym mieszka Guttersen.
Inspirowana dietą śródziemnomorską dieta Sonoma promuje zrównoważone spożycie owoców, warzyw, chudych protein, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, orzechów i oliwy z oliwek. Następnie dodaje szczegółowe wytyczne kontroli porcji i trzy charakterystyczne fazy dietetyczne. Chociaż Gutterson nie uważa diety Sonoma za dietę niskowęglowodanową, niektóre jej części usuwają lub ograniczają pokarmy bogate w węglowodany. Nie zaleca również nadmiernego spożycia tłuszczów nasyconych, alkoholu i sztucznych substancji słodzących.
Jak działa dieta Sonoma?
Dieta Sonoma dzieli się na trzy odrębne fazy. Pierwsza fala jest najkrótsza i najbardziej restrykcyjna, po czym ograniczenia stopniowo się zmniejszają.
Każda fala koncentruje się na następujących 10 „potrawach energetycznych”. Te pokarmy stanowią podstawę diety, ponieważ są minimalnie przetworzone i zawierają ważne składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, błonnik i zdrowe tłuszcze:
- jagody
- truskawki
- winogrona
- brokuły
- papryka
- szpinak
- całe ziarna
- oliwa z oliwek
- pomidory
- migdały
Przykładowe menu diety Sonoma
Książka dietetyczna i książka kucharska Sonoma zawierają różnorodne przepisy na każdy etap programu. Oto przykładowe menu na 3 dni podczas Fali 2:
Dzień pierwszy
- Śniadanie: 100% pełnoziarniste płatki zbożowe z odtłuszczonym mlekiem
- Obiad: pieczony indyk, hummus i pokrojone warzywa w tortilli pełnoziarnistej z dodatkiem jagód
- Kolacja: grillowany łosoś z komosą ryżową, pieczonymi brokułami i 180 ml białego wina
Dzień drugi
- Śniadanie: szynka, papryka i białko jajecznicy z plasterkiem tostów pełnoziarnistych
- Obiad: sałatka szpinakowa z grillowanym kurczakiem, plasterkami migdałów i truskawkami
- Obiad: tofu i smażone warzywa wymieszać z brązowym ryżem i 180 ml czerwonego wina
Dzień trzeci
- Śniadanie: omlet z grzybami
- Obiad: sałatka grecka z mieszanymi zieleniami, świeżymi ziołami, pomidorami, oliwkami i grillowanym kurczakiem
- Kolacja: grillowany chudy stek z czarną fasolą, smażona papryka, pokrojone awokado i 180 ml czerwonego wina