Dieta Sonoma – śródziemnomorska metoda odchudzania. Jest pyszna i bardzo efektywna

Dieta Sonoma – śródziemnomorska metoda odchudzania. Jest pyszna i bardzo efektywna

Dodano: 
Posiłek
Posiłek Źródło: Pexels / The Lazy Artist Gallery
Dieta Sonoma to inspirowany stylem śródziemnomorskim sposób odżywiania w celu promowania odchudzania i poprawy ogólnego stanu zdrowia. Obiecuje szybką utratę wagi, podkreślając kontrolę porcji i zróżnicowane spożycie pełnych, bogatych w składniki odżywcze pokarmów.

Dieta Sonoma to program odchudzania opracowany przez zarejestrowanego dietetyka i autora Dr Connie Guttersen. Oryginalna książka o diecie została opublikowana w 2005 roku, ale poprawiona wersja zatytułowana „Nowa dieta Sonoma” stała się dostępna w 2011 roku. Książka Guttersena obiecuje utratę wagi i poprawę zdrowia w ciągu pierwszych 10 dni diety. Obejmuje także lekcje, jak pokonać uzależnienie od cukru i zaspokoić głód zdrową żywnością przez resztę programu. Dieta pochodzi od słynnego regionu winiarskiego w Kalifornii, w którym mieszka Guttersen.

Inspirowana dietą śródziemnomorską dieta Sonoma promuje zrównoważone spożycie owoców, warzyw, chudych protein, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, orzechów i oliwy z oliwek. Następnie dodaje szczegółowe wytyczne kontroli porcji i trzy charakterystyczne fazy dietetyczne. Chociaż Gutterson nie uważa diety Sonoma za dietę niskowęglowodanową, niektóre jej części usuwają lub ograniczają pokarmy bogate w węglowodany. Nie zaleca również nadmiernego spożycia tłuszczów nasyconych, alkoholu i sztucznych substancji słodzących.

Jak działa dieta Sonoma?

Dieta Sonoma dzieli się na trzy odrębne fazy. Pierwsza fala jest najkrótsza i najbardziej restrykcyjna, po czym ograniczenia stopniowo się zmniejszają.

Każda fala koncentruje się na następujących 10 „potrawach energetycznych”. Te pokarmy stanowią podstawę diety, ponieważ są minimalnie przetworzone i zawierają ważne składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, błonnik i zdrowe tłuszcze:

  • jagody
  • truskawki
  • winogrona
  • brokuły
  • papryka
  • szpinak
  • całe ziarna
  • oliwa z oliwek
  • pomidory
  • migdały

Przykładowe menu diety Sonoma

Książka dietetyczna i książka kucharska Sonoma zawierają różnorodne przepisy na każdy etap programu. Oto przykładowe menu na 3 dni podczas Fali 2:

Dzień pierwszy

  • Śniadanie: 100% pełnoziarniste płatki zbożowe z odtłuszczonym mlekiem
  • Obiad: pieczony indyk, hummus i pokrojone warzywa w tortilli pełnoziarnistej z dodatkiem jagód
  • Kolacja: grillowany łosoś z komosą ryżową, pieczonymi brokułami i 180 ml białego wina

Dzień drugi

  • Śniadanie: szynka, papryka i białko jajecznicy z plasterkiem tostów pełnoziarnistych
  • Obiad: sałatka szpinakowa z grillowanym kurczakiem, plasterkami migdałów i truskawkami
  • Obiad: tofu i smażone warzywa wymieszać z brązowym ryżem i 180 ml czerwonego wina

Dzień trzeci

  • Śniadanie: omlet z grzybami
  • Obiad: sałatka grecka z mieszanymi zieleniami, świeżymi ziołami, pomidorami, oliwkami i grillowanym kurczakiem
  • Kolacja: grillowany chudy stek z czarną fasolą, smażona papryka, pokrojone awokado i 180 ml czerwonego wina

Czytaj też:
Jak poprawić formę po okresie izolacji?

Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl