Owoce mocy, czyli figi. Jakie są ich korzyści zdrowotne?
Figa to wyjątkowy owoc mniej więcej wielkości kciuka, wypełniony setkami małych nasion, który ma jadalną fioletową lub zieloną skórkę. Miąższ owocu jest różowy i ma łagodny, słodki smak. Świeże figi zawierają trochę kalorii z naturalnego cukru, ale kilka fig jest rozsądną, niskokaloryczną przekąską lub dodatkiem do posiłku. Figi zawierają również niewielkie ilości szerokiej gamy składników odżywczych, ale są szczególnie bogate w miedź i witaminę B6.
Figi - zalety
Zawierają błonnik, który może pomóc w promowaniu zdrowia układu pokarmowego i służyć jako prebiotyk – lub źródło pożywienia dla zdrowych bakterii żyjących w jelitach. Figi są od dawna używane jako środek domowy lub alternatywne leczenie problemów trawiennych, takich jak zaparcia. Figi mogą poprawiać ciśnienie krwi i poziom tłuszczu we krwi, co może pomóc poprawić stan naczyń i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Mogą mieć korzystny wpływ na skórę, szczególnie u osób z alergicznym zapaleniem skóry lub suchą, swędzącą skórą w wyniku alergii.
Figi - wady
Figi mają pewne potencjalne wady. Na przykład, ponieważ są czasami używane jako domowe lekarstwo na zaparcia, figi mogą powodować biegunkę lub inne problemy trawienne. Figi są również dość bogate w witaminę K, która może zakłócać działanie leków rozrzedzających krew i powodować ich mniejszą skuteczność. Owoce figi – zwłaszcza suszone figi – są bogate w cukier i mogą w krótkim okresie zwiększyć poziom cukru we krwi. Jeśli masz problemy z kontrolowaniem poziomu cukru we krwi, powinieneś ograniczyć spożycie suszonych fig.