Dieta sattwiczna: dlaczego jest tak skuteczna i kto może na nią przejść?
Zwolennicy diety sattwicznej spożywają przede wszystkim pożywne pokarmy, w tym świeże produkty i orzechy, dlatego dieta ta może przynosić szereg korzyści zdrowotnych. Jest to jednak dość restrykcyjne, a wiele zdrowych pokarmów jest zabronionych. Wiele osób praktykujących jogę preferuje dietę, biorąc pod uwagę jej korzenie w ajurwedzie, systemie medycznym, który powstał w Indiach ponad 5000 lat temu.
Dieta sattwiczna to dieta wegetariańska bogata w błonnik i niskotłuszczowa, stosowana przez wielu entuzjastów jogi. W praktyce jogi istnieją trzy rodzaje pożywienia, które mają różne właściwości i mają różne skutki zdrowotne: sattwiczne, radżasowe i tamasowe. Żywność radżasowa jest opisywana jako nadmiernie pobudzająca, a uważa się, że żywność tamasowa wzmaga osłabienie i lenistwo. Słowo sattvic oznacza „czystą esencję”, a sattvic food uważa się za czyste i zrównoważone, oferujące uczucie spokoju, szczęścia i jasności umysłu.
Dieta sattwiczna – sposób na długowieczność
Spośród tych trzech rodzajów pokarmy sattwiczne są uważane za najbardziej pożywne, a diety sattwiczne wiążą się z wysokim spożyciem mikroelementów. Według Ajurwedy dieta sattwiczna jest najlepszym sposobem promowania długowieczności, siły fizycznej i zdrowia psychicznego. Może to być spowodowane tym, że diety sattwów są bogate w świeże, bogate w składniki odżywcze produkty, w tym owoce, warzywa, porośnięte pełne ziarna, świeże soki owocowe, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, miód i herbaty ziołowe. Ajurweda zaleca jedzenie głównie sattwicznych potraw i unikanie pokarmów radżasowych i tamasowych. Białka zwierzęce, smażone potrawy, czy używki: kofeina i biały cukier to tylko niektóre z produktów, które są wykluczone z diety sattwickiej.
Co jeść na diecie sattwicznej?
Przestrzegając diety sattwicznej, musisz jeść tylko zatwierdzone pokarmy i unikać żywności z kategorii radżasowej i tamasowej. Należy pamiętać, że zalecenia dotyczące tego, jakie pokarmy są uważane za sattwiczne, różnią się w zależności od źródła, a wiele źródeł jest ze sobą sprzecznych pod względem tego, jakie pokarmy są dozwolone.
Na diecie sattwicznej można swobodnie spożywać następujące pokarmy:
- Warzywa lądowe i morskie: szpinak, marchew, seler, ziemniaki, brokuły, wodorosty, sałata, groszek, kalafior itp.
- Owoce i soki owocowe: jabłka, banany, papaja, mango, wiśnie, melony, brzoskwinie, guawa, soki ze świeżych owoców itp.
- Ziarna: jęczmień, amarantus, kasza bulgur, jęczmień, proso, komosa ryżowa, dziki ryż itp.
- Orzechy, nasiona i produkty kokosowe: orzechy włoskie, pekan, orzechy brazylijskie, pestki dyni, nasiona słonecznika, nasiona sezamu, niesłodzony kokos, nasiona lnu itp.
- Tłuszcze i oleje: oliwa z oliwek, olej sezamowy, czerwony olej palmowy, olej lniany, ghee itp.
- Nabiał i inne produkty mleczne: wysokiej jakości mleko, jogurt i sery, takie jak produkty z wolnego wybiegu, mleko migdałowe, mleko kokosowe, mleko nerkowca, sery na bazie orzechów i nasion
- Rośliny strączkowe i produkty z fasoli: soczewica, fasola mung, ciecierzyca, kiełki fasoli, tofu itp.
- Napoje: woda, sok owocowy, bezkofeinowa herbata ziołowa
- Przyprawy i zioła: kolendra, bazylia, gałka muszkatołowa, kminek, kozieradka, kurkuma, imbir itp.
- Słodziki: miód i jaggery (odmiana cukru trzcinowego)
Powyższe produkty powinny stanowić większość twojego spożycia podczas stosowania diety sattwicznej. Należy pamiętać, że istnieją bardziej rygorystyczne i luźniejsze odmiany diety.