Często sięgasz po kofeinę? To może być kwestia genów
Analizując populacje ludzi we włoskich wioskach, naukowcy przeprowadzili badanie całego genomu, w którym zbadali markery w DNA i zidentyfikowali gen zwany PDSS2, który może odgrywać rolę w metabolizmie kofeiny. W przebiegu badania, które zostało opublikowane w czasopiśmie Scientific Reports, naukowcy zapytali ponad 1200 osób we Włoszech, ile piją kawy i porównali jej spożycie i wyniki badań genetycznych z inną populacją 1731 osób w Holandii.
Kofeina a genetyka
Okazało się, że osoby z większą ekspresją genu PDSS2 również piły mniej kawy. Uważa się, że gen reguluje produkcję białek metabolizujących kofeinę w organizmie, jak podają autorzy badania.
– Hipoteza jest taka, że ludzie z wyższym poziomem tego genu metabolizują kofeinę wolniej i dlatego piją mniej kawy – mówi autorka badania Nicola Pirastu z Uniwersytetu w Trieście we Włoszech. – Muszą pić ją rzadziej, aby nadal odczuwać pozytywne skutki kofeiny, takie jak lepsze reakcje i mniejsze zmęczenie.
Zagadnienie badano już wcześniej
Badanie nie jest pierwszym, które łączy genetykę ze skłonnością do picia większej lub mniejszej ilości kawy. W badaniu z października 2014 r. przeanalizowano geny ponad 120 tys. osób pijących kawę i znaleziono sześć markerów genetycznych, które były powiązane z wrażliwością danej osoby na kofeinę.
– Kawa przynajmniej w pewnym stopniu chroni przed niektórymi chorobami, a może predysponować do innych. To budzi pewne kontrowersje – mówi Pirastu. – Dlatego zrozumienie, jak działa kofeina i w jaki sposób dokonujemy wyborów żywieniowych, jest bardzo ważne.
Kawa wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak poprawa zdrowia tętnic, mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i potencjalnie nawet dłuższe życie.
Pirastu dodaje, że jeden ze szlaków metabolicznych w organizmie, który metabolizuje kofeinę, metabolizuje również niektóre leki. – Znajomość genotypu tego genu może także wyjaśniać, dlaczego ludzie różnie reagują na różne leki – mówi.